Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogyni soha nem késő

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

A túlsúlyos tizenéveseknél nagyobb a szívbetegség okozta halálozás esélye, de ez a járulékos kockázat akár el is tűnhet, ha későbbiekben leadják a súlyfelesleget. A Harvard Egyetem munkatársainak vizsgálata 18 995 hallgatóra terjedt ki, egészségügyi állapotukat 18 éves koruktól kezdve mintegy fél évszázadon keresztül követték nyomon.

Régóta ismeretes, hogy a középkorúaknál fennálló súlyfelesleg növeli a halálozást, eddig azonban jóval kevesebb adat állt rendelkezésre a fiatalkori túlsúlyt illetően. I-Min Lee és munkatársai megállapították, hogy a nagyobb kockázat ebben az esetben is fennáll, de mérsékelni lehet, ha az ember később leadja a felesleges kilókat.

Egy korábbi tanulmány a harvardi hallgatók 1916 és 1950 között végzett rutinszerű egészségügyi vizsgálataira alapozott, mely magába foglalta a testtömeg és a magasság mérését, életmódbeli szokásokat és egészségügyi adatokat. A második felmérésre átlagosan 46 évvel később került sor. Ennek eredményeiből kiindulva az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában bemutatott vizsgálat 56 évvel későbbi eredményeket elemezett ki, kiterjesztve a halotti bizonyítványokra.

A kiindulási csoport 11 százaléka halt meg szívbetegség következtében, és mind a fiatalkori, mind a középkori túlsúly életkilátásokat rontó tényezőnek bizonyult. Elhízott fiatal férfiaknál a normál súlyos egyénekhez képest a szívbetegség kétszeres kockázatával kell számolni, míg a későbbi életkorban a túlsúly mértékétől függően 25-60 százalék a járulékos rizikó. Az elemzés szerint az extra kockázatot mérsékelni tudja az, aki megszabadul a súlyfeleslegtől, és eléri a korának megfelelő normál testtömeget.

2011.11.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csökkent munkaképesség - Leszázalékolás

Milyen formában dolgozhat tovább, vagy milyen pénzbeli ellátásra tarthat igényt az a dolgozó, akinek egészségi állapota betegség vagy baleset következtében annyira leromlik, hogy munkakörének feladatait többé nem tudja ellátni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések