Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sose halunk meg!

kategória: Depresszió, Neurológia, Pszichológia, Stressz

Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek is, mint pesszimista társaik. Az okok azonban rejtélyesek.

Az már bizonyított,hogy a szív-bypass műtéten átesett betegek ritkábban kerülnek vissza a kórházba, ha optimisták. Az is kiderült, hogy a pozitív érzelmeket mutató emberek vérnyomása alacsonyabb. A legpesszimistábbaknak kétszer akkora esélye van a szívbetegségek kialakulására, mint a legoptimistábbaknak.

Azt azonban még mindig nem tudják a kutatók, hogy vajon az optimizmus teszi egészségesebbé az embereket, vagy épp fordítva: az egészségesebb emberek derűlátóbbak?
A legújabb kutatások szerint a már meglévő betegségek nem befolyásolják feltétlenül az optimizmust - olvasható a Harvard Men's Health Watch májusi.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a többféle betegségben szenvedő idősek közül is sokan állították: szépen öregedtek meg
Egy másik tanulmány azt bizonyította be, hogy a beteg és sérült emberek nem süllyednek feltétlenül saját nyomorúságukba, mint azt sokan gondolják.

Egy harmadik tanulmány pedig kimutatta, hogy az optimizmus az agyban azt a területet serkenti, amelyik depressziós betegeknél hibásan működik.

A Health Watch cikke azt sejteti, hogy az optimisták talán azért egészségesebbek, mert egészségesebb életmódot folytatnak, erősebb szociális kapcsolatokat építenek ki, jobb orvosi ellátásban van részük.
Kevesebb stresszt élnek át, márpedig a stressz olyan hormonokat szabadít fel, mely zavarokat okoz a szervezet minden részén: a fogínytől a szívig.
Feltételezések szerint az öröklődés is szerepet játszhat, de nem egyértelmű, hogy az optimizmus génfüggő vagy az egészségesebb élet?
Kutatók mindenesetre abban egyetértettek, hogy még több kutatásra van szükség, hogy kiderítsék az optimizmus és az egészség közötti összefüggést.

2008.05.20 08:57:15

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések