Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sose halunk meg!

kategória: Depresszió, Neurológia, Pszichológia, Stressz

Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek is, mint pesszimista társaik. Az okok azonban rejtélyesek.

Az már bizonyított,hogy a szív-bypass műtéten átesett betegek ritkábban kerülnek vissza a kórházba, ha optimisták. Az is kiderült, hogy a pozitív érzelmeket mutató emberek vérnyomása alacsonyabb. A legpesszimistábbaknak kétszer akkora esélye van a szívbetegségek kialakulására, mint a legoptimistábbaknak.

Azt azonban még mindig nem tudják a kutatók, hogy vajon az optimizmus teszi egészségesebbé az embereket, vagy épp fordítva: az egészségesebb emberek derűlátóbbak?
A legújabb kutatások szerint a már meglévő betegségek nem befolyásolják feltétlenül az optimizmust - olvasható a Harvard Men's Health Watch májusi.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a többféle betegségben szenvedő idősek közül is sokan állították: szépen öregedtek meg
Egy másik tanulmány azt bizonyította be, hogy a beteg és sérült emberek nem süllyednek feltétlenül saját nyomorúságukba, mint azt sokan gondolják.

Egy harmadik tanulmány pedig kimutatta, hogy az optimizmus az agyban azt a területet serkenti, amelyik depressziós betegeknél hibásan működik.

A Health Watch cikke azt sejteti, hogy az optimisták talán azért egészségesebbek, mert egészségesebb életmódot folytatnak, erősebb szociális kapcsolatokat építenek ki, jobb orvosi ellátásban van részük.
Kevesebb stresszt élnek át, márpedig a stressz olyan hormonokat szabadít fel, mely zavarokat okoz a szervezet minden részén: a fogínytől a szívig.
Feltételezések szerint az öröklődés is szerepet játszhat, de nem egyértelmű, hogy az optimizmus génfüggő vagy az egészségesebb élet?
Kutatók mindenesetre abban egyetértettek, hogy még több kutatásra van szükség, hogy kiderítsék az optimizmus és az egészség közötti összefüggést.

2008.05.20 08:57:15

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések