Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtét után - komplikációk otthon

kategória: Balesetek, elsősegély, Gondolta volna?

Kisebb műtétek után legtöbbször már a beteg kórházi elbocsátása után, otthon ütik fel a fejüket a szövődmények - derült ki egy új kutatásból. A kutatók több mint 550 ezer beteg adatait elemezték (átlagéletkor 55 év), akiket fekvőbeteg-ellátás keretében operáltak 2005 és 2012 között. Összességében 17 százalékuknál adódott valamilyen posztoperatív probléma, melyek 41,5 százaléka a kórházból való távozást követő 30 napon belül merült fel.

Minden 14. beteget érintett a probléma, állapította meg munkatársaival Dr. Hadiza Kazaure, a Stanford Egyetem kutatója. Akik már a kórházban is különféle panaszokkal küzdöttek, azoknál nagyobb volt az esély arra, hogy otthon sem maradnak tünetmentesek (12,5 százalék a 6 százalékkal szemben). A kórházban problémamentesen lábadozókhoz képest a komplikációkkal küzdők körében több beteget kellett újra műteni (5 százalék - 18 százalék). Többen is haltak meg közülük (2 százalékkal szemben 7 százalék). Akiknél a kórházban és otthon is jelentkeztek szövődmények, azok 34 százalékánál került sor újabb sebészeti beavatkozásra, és közel 25 százalékra emelkedett a halálozási ráta.

"Összességében az elemzésből az szűrhető le, hogy az elbocsátást követő problémák a szövődmények jelentős hányadát teszik ki. Fontosak lehetnek az általános fekvőbeteg-ellátás minőségjavítása szempontjából" - írják a kutatók  az Archives of Surgery című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

2012.12.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább


Szponzorált hirdetések