Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokkoló fotók a magyar cigarettás dobozokon! Képekkel!

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás

A dohánytermékeken olyan egészségügyi figyelmeztetéseket kell elhelyezni, amelyek megfelelnek a maximális hatékonyság valamennyi követelményének. Ehhez igazodva a figyelmeztetés terjedelme legyen nagyobb, mint a csomagolás fele, annak elülső és hátsó oldalán egyaránt meg kell jelennie, és képi elemeket is tartalmaznia kell - áll a WHO "dohánytermékek ellenőrzéséről" szóló keretegyezményében, és erről tárgyal majd a Parlament is őszi ülésszakán.

Médiatár főoldal
animáció

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon

Az egyik legfontosabb figyelmeztetés azokra az egészségi kockázatokra vonatkozik, amelyet a dohány égése során keletkező füst jelent embertársainkra nézve. Zárt térben ezt a mások által kibocsátott vagy környezeti dohányfüstöt mindenki belélegzi, s ezzel káros hatások érik a dohányosokat és a nem dohányzókat egyaránt. Ez a súlyos probléma veszélyezteti családtagjaink, barátaink és munkatársaink egészségét.

Nézze meg D. Tóth Krisztával készült videónkat, amelyben a híradós műsorvezető arról beszél, hogy miként vált édesanyja és nagymamája is a tüdőrák áldozatává!

A dohányfüstben körülbelül 4000 olyan ismert vegyi anyag található, amely súlyos légúti, valamint szív- és érrendszeri betegséget vagy daganatos betegséget okozhat, amelyek gyakran halálhoz vezetnek. E veszély dacára a világ országainak több mint fele, vagyis a világ népességének közel kétharmada továbbra is engedi, hogy az állami hivatalokban, a munkahelyeken és más zárt helyiségekben dohányozzanak.

A becslések szerint 700 millió ember, vagyis a világon élő gyermekek közel fele dohányfüsttel szennyezett levegőt szív, legtöbbször saját otthonában. A környezeti dohányfüst a gyerekek körében több súlyos betegséget okozhat, és tovább súlyosbíthatja egyes meglévő betegségek, például az asztma állapotát.

A WHO szerint hatékony védelmet kizárólag a 100 százalékban dohányfüstmentes környezet nyújthat.

A Dohányzásellenes Világnap (amelyet május 31-én tartanak) felhívja a dohányosok és a nem dohányzók figyelmét arra, hogy a dohányzás milyen veszélyt jelent egészségünkre és jólétünkre nézve.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései alapján évente legalább 200 ezer munkavállaló veszíti életét a munkahelyi dohányzás következtében.

A dohányfüggőség krónikus, idővel súlyosbodó, fizikai és pszichés függést okozó állapot, amely egyszerre szükségessé és nehezebbé teszi a leszokást. Orvosi segítséggel és a megfelelő állapotfelmérésnek, kezelésnek és támogatásnak köszönhetően nagyobb a sikeres leszokás esélye.

2009.05.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések