Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokkoló arcképükkel bírtak leszokásra dohányzó nőket

kategória: Dohányzás, Öregedés, Pszichológia

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban az a modern arcrekonstrukciós technikára épülő próbálkozás, amelynek során cigarettázástól (is) megöregedett arcképükkel sokkoltak dohányzó nőket.

Médiatár főoldal
képgaléria

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon
A vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy a 18 és 34 éves kor közötti alanyok kétharmada döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói a legmodernebb arcrekonstrukciós technika segítségével tudták megmutatni a 47 résztvevőnek, hogy miként változik meg az arcuk az idő előrehaladtával, ha nem hagynak fel a dohányzással, illetve ha végleg leteszik a cigarettát. "A nőket általánosságban véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt jól látható nyomaitól borultak ki" - mondta Sarag Grogan egészségpszichológus, a program vezetője.
"Sokan közülük valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, hogy milyenek lesznek majd, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukat" - tette hozzá a szakember.
A kutatók azt tervezik, hogy fél év múlva újra tesztelik majd a mostani vizsgálat résztvevőit, hogy meglássák kik azok, akik valóban felhagytak a cigarettázással. A kezdeti visszajelzések sikeressége esetén pedig azt remélik, hogy jóval szélesebb körben is lehet majd hasznosítani a technológiát.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen csúcstechnológiát alkalmazó arcrekonstrukciós szoftvert tesztelünk egy kutatás során, és reméljük, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznot hoznak majd a különböző leszokást segítő szolgáltatások számára szerte Nagy-Britanniában" - mondta Grogan.

A tanulmány a British Journal of Health Psychology című folyóirat decemberi számában jelent meg.Animáció: HáziPatika.comKépgaléria: HáziPatika.com

2011.01.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések