Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokkoló arcképükkel bírtak leszokásra dohányzó nőket

kategória: Dohányzás, Öregedés, Pszichológia

Hatékony módszernek bizonyult a dohányzásról való leszoktatásban az a modern arcrekonstrukciós technikára épülő próbálkozás, amelynek során cigarettázástól (is) megöregedett arcképükkel sokkoltak dohányzó nőket.

Médiatár főoldal
képgaléria

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon

Sokkoló képek a cigarettás dobozokon
A vizsgálatban részt vevő nőket annyira megrázta lehetséges jövőbeli tükörképük látványa, hogy a 18 és 34 éves kor közötti alanyok kétharmada döntött úgy, azonnal felhagy a dohányzással - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A közép-angliai Staffordshire-i Egyetem kutatói a legmodernebb arcrekonstrukciós technika segítségével tudták megmutatni a 47 résztvevőnek, hogy miként változik meg az arcuk az idő előrehaladtával, ha nem hagynak fel a dohányzással, illetve ha végleg leteszik a cigarettát. "A nőket általánosságban véve nagyon aggasztotta, ahogy az idő múlása meglátszódott az arcukon, de különösen a cigarettázásnak a bőrükre gyakorolt jól látható nyomaitól borultak ki" - mondta Sarag Grogan egészségpszichológus, a program vezetője.
"Sokan közülük valódi fizikai sokkot éltek át és émelygésről számoltak be, amikor meglátták, hogy milyenek lesznek majd, ha nem szoknak le a cigarettázásról. A látottak hatására óriási ösztönző erőt éreztek magukban és sokan közülük aktív lépésekre szánták el magukat" - tette hozzá a szakember.
A kutatók azt tervezik, hogy fél év múlva újra tesztelik majd a mostani vizsgálat résztvevőit, hogy meglássák kik azok, akik valóban felhagytak a cigarettázással. A kezdeti visszajelzések sikeressége esetén pedig azt remélik, hogy jóval szélesebb körben is lehet majd hasznosítani a technológiát.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen csúcstechnológiát alkalmazó arcrekonstrukciós szoftvert tesztelünk egy kutatás során, és reméljük, hogy eredményeink a gyakorlatban is hasznot hoznak majd a különböző leszokást segítő szolgáltatások számára szerte Nagy-Britanniában" - mondta Grogan.

A tanulmány a British Journal of Health Psychology című folyóirat decemberi számában jelent meg.Animáció: HáziPatika.comKépgaléria: HáziPatika.com

2011.01.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább


Szponzorált hirdetések