Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokízületi gyulladás - akár 30 évesen

kategória: Fájdalomcsillapítás, Neurológia, Reumatológiai problémák

Fiatalon is lehet sokízületi gyulladása, főként, ha nőnemű. A korai felismerés azonban most is egészségére válhat.

Hazánkban a háziorvos minden ötödik betege mozgásszervi panaszokkal küzd. A mozgásszervi betegségek közül kiemelkedik a rheumatoid arthritis, azaz a sok ízületre kiterjedő krónikus gyulladás. Kialakulásának oka még tisztázatlan, és a kór nem gyógyítható, azonban a korszerű gyógyszeres terápiával a folyamat lassítható, megállítható, a fájdalmak és a kényelmetlenségek pedig csökkenthetők.

A rheumatoid arthritis nem időskori betegség. Döntően 30-50 éves korban kezdődik, de előfordul kis gyermekeknél és fiataloknál egyaránt. A betegség a nők körében háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál.

Az EULAR (Európai Reumaellenes Liga) egy olyan tudományos szervezet, mely mintegy 200 reumatológiai betegséggel élők érdekvédelmét képviseli.

"Európában 7 millió, Magyarországon mintegy 90 ezer RA-s beteg él, éppen ezért fontos, hogy a reumatológiai betegséggel élők részt vehessenek a betegségükkel kapcsolatos egészségügyi, szociális és munkaügyi döntéshozatalban" - emelte ki Sandra Canadelo, az EULAR PARE Állandó Bizottságának elnöke. "A betegség megfelelő kezelésének és saját magunk kezelésének ismerete segíthet az embereknek megbirkózni a fájdalommal és a betegség egyéb velejáróival, ezen kívül segít önálló és sikeres életet élni."

10 éves betegségtartam után a betegek fele állapotuk miatt nem tud keresőképes foglalkozást folytatni, így rokkantnyugdíjas lesz. Egy magyar felmérés szerint az RA-s betegek 37 százaléka rokkantnyugdíjas, 51 százalékuk igényel segítőt mindennapi életében, vagyis nem teljesen önellátó. A munkaképesség-csökkenés egyenes arányban áll a betegség során jelentkező mozgásképesség-romlással.

"A betegség progressziója korai diagnózissal és kezeléssel megállítható, a rehabilitáció sikerrel folytatható, amely a lehető legkisebbre csökkenti a rheumatoid arthritis okozta hátrányokat, javítva ezzel az érintettek aktív társadalmi szerepeinek megőrzését. A kezeléssel a betegek jobb életminőséget kapnak, integrálódnak a társdalomba, és innentől kezdve már nem költséget jelentenek a társadalom számára, hanem aktív munkaerőként értéket hoznak létre" - mondta Dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének vezetője az ősszel megrendezett XI. EULAR PARE nemzetközi betegszervezeti kongresszuson. "Ehhez azonban feltétlenül szükséges a megfelelő tájékoztatás, az orvos-beteg együttműködés, az aktív információáramlás, valamint a nemzetközi eredmények integrálása a magyar gyakorlatba."

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.17 15:56:42

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések