Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomáskontroll a mindennapi gyakorlatban

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Otthoni vérnyomásméréssel, a gyógyszerésztől kapott életmódbeli tanácsokkal, valamint megfelelő orvosságokkal kontroll alatt lehet tartani a magas vérnyomást - írja egy tanulmány a Journal of the American Medical Association című lapban. A kutatást vezető dr. Karen Margolis, a minneapolisi HealthPartners Oktatási és Kutatási Intézet munkatársa arról számolt be, hogy a legtöbb magas vérnyomással küzdő beteg nem kap megfelelő ellátást, ezért vizsgálatukban annak kívántak utánajárni, vajon az otthoni vérnyomás-ellenőrzés és a gyógyszerésztől kapott megfelelő életmódbeli tanácsok együtt képesek-e látványos változást előidézni bárki állapotában.

A kérdés azért is időszerű, mivel az Egyesült Államok lakosságának 30 százaléka küzd magas vérnyomással, és a betegség kontrollálásával megelőzhető lenne a szív- ér érrendszeri megbetegedések egy része. Sajnos azonban az érintetteknek csupán a fele tartja rendszeres ellenőrzés alatt a vérnyomását.

A kísérlet során a szakemberek olyan eszközöket vetettek be, melyek az otthoni vérnyomásmérést követően az eredményt azonnal továbbították az illető gyógyszerészéhez, aki a beteg gyógyszereit már ennek fényében tudta összeállítani. A vizsgálatban 450 alany vett részt, akiket nyolc különböző klinikán kezeltek, ám egyikük magas vérnyomását sem tartották megfelelő ellenőrzés alatt.


Az alanyok egy része hagyományos kezelésben részesült, másik része viszont a fent említett monitoros ellátásban, ahol a gyógyszerész naprakész helyzetjelentést kapott a páciens állapotáról. Az utóbbi csoportba tartozók a tanulmány kezdetekor találkoztak gyógyszerészükkel, aki megtanította őket a vérnyomásmérő készülék használatára és életmódbeli tanácsokkal is szolgált számukra. Egy hét során legalább hat alkalommal kellett vérnyomást mérniük a nap különböző szakaszaiban, és a vizsgálat hat hónapja alatt kéthetente telefonon is értekeztek gyógyszerészükkel, majd amikor vérnyomásuk már legalább hat héten át normális értéket mutatott, a beszélgetések havi, majd kéthavi rendszerességűre ritkultak. Ez idő alatt a gyógyszerész, ha szükségét látta, folyamatosan változtatott a páciensek gyógyszeradagjain, amiről a kezelőorvost is tájékoztatták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fenti kezelésben részesülők szisztolés vérnyomása átlagosan 11 Hgmm-rel többel csökkent hat hónap, és majdnem 10 Hgmm-rel többel egy év alatt, mint azoknak, akik a hagyományos kezelést kapták, és még a vizsgálat után fél évvel is átlagosan 6 Hgmm-rel alacsonyabb volt az ő vérnyomásuk szisztolés értéke. Ráadásul ezek a páciensek jóval magabiztosabbnak is érezték magukat vérnyomásuk kontrollálása terén, és általában is elégedettebbek voltak közérzetükkel, mint a másik csoport tagjai.

Dr. Joyce Samuel, a Texas Egyetem Houstoni Orvosi Kar Egészségtudományi Központjának munkatársa úgy véli, a fenti vérnyomás-ellenőrző eljárás azért is lehet ilyen hatékony, mert a betegek azáltal, hogy ők maguk is részesei a kezelésnek, felelősnek és fontosnak érzik magukat, miközben azt is tudják, hogy bármikor kérhetik gyógyszerészük segítségét.

Animáció: HáziPatika.com

2013.07.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések