Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A többség lemondást várna partnerétől

kategória: Alkoholizmus, Dohányzás, Elhízás, Táplálkozás

A kapcsolatban élők közel 60 százaléka szeretné, ha partnere fogyókúrázásra adná a fejét. A legtöbb esetben nem is csak egy kis fogyásról van szó: egy kutatás során megkérdezettek 43 százaléka azt szerette volna, ha partnere legalább 6-7 kilótól megszabadul egészségi állapotának javítása érdekében. A dohányzásról való leszokás kérdésében még ennél is szigorúbbak voltak a résztvevők: a dohányos partnerrel együtt élők 80 százaléka szeretné, ha partnere minél előbb lemondana káros szenvedélyéről. Érdekes módon az 1426 résztvevőnek csak alig negyede szerette volna, hogy a partner kevesebb alkoholt fogyasszon.

A British Heart Foundation felmérései szerint a megkérdezettek 58 százaléka gondolta, hogy legjobban akkor tudja ösztönözni partnerét, ha nyíltan előáll kérésével. A megkérdezettek 3 százaléka gondolta úgy, hogy megjutalmazná partnerét, ha az tényleg változtatna életmódbeli szokásain, 1 százalék pedig akár még meg is fenyegetné partnerét, ha ezzel eredményt érhetne el.

A Weight Watchers felmérései szerint egy átlagos brit nagyjából 43 százalékkal több ételt fogyaszt el naponta, mint amennyire valójában szüksége lenne. Ez az ételmennyiség évente 1270 kilogrammot tesz ki (ez egy teljes focicsapat, illetve 14 elefántbébi súlyának megfelelő mennyiség), 384 kilogrammal több a szükségesnél. A felmérések szerint a legnagyobb veszélyt a zsíros, kenyérre kenhető krémek jelentik, egy átlagos brit ugyanis az ajánlottnál hétszer többször fogyaszt ilyen vaj- és margarinalapú termékeket hetente. Kiderült továbbá, hogy a britek hetente az ajánlott mennyiséghez képest négyszer annyi húst, kétszer annyi kenyeret és háromszor annyi süteményfélét fogyasztanak. Ezzel szemben zöldségekből 75, gyümölcsökből pedig 69 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, mint az ajánlott mennyiség.

"A jelenlegi túlevési járvány nagyrészt az ételek terén tapasztalható túlkínálatnak köszönhető - állítja Zoe Hellmann, a Weight Watchers közegészségügyi vezetője. - A vendéglőkultúra és az elviteles ételek elterjedésével minden sarkon csábító és fogyasztásra kész ételekbe botolhatunk. Ezenkívül nagy problémát jelent az is, hogy a 90-es évek óta az átlagos ételadag közel 20 százalékkal nagyobb lett, ami azt eredményezi, hogy az emberek még többet esznek."

A Weight Watchers szakértői szerint ezek a tényezők együttesen vezettek oda, hogy manapság a legtöbb ember már nem tudatosan dönt étkezési szokásairól, hanem gondolkodás nélkül befal mindent, ami elé kerül. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy bár naponta 220 étkezéssel kapcsolatos döntést hozunk, ebből mindössze 15 tudatos.

2013.04.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább


Szponzorált hirdetések