Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokan szenvednek a húsvéti tojástól

kategória: Táplálkozás

A tojásfehérje és a tojássárgája is ott van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listáján - derült ki 376, emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatából. A tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést és gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki.

Az ételintoleranciával küszködők bélrendszerében a tejben, a tojásban, a búzában, a kukoricában, a babban vagy az olajos magvakban lévő fehérjék váltanak ki legnagyobb arányban gyulladást, aminek következtében a bél immunrendszere Immunglobulin G ellenanyagot termel. Ez a fajta hatás a húsféleségekre nem jellemző, ezért a húsvéti asztalon lévő sonka kevesebb embernél okoz panaszt, mint a főtt tojás, a torma vagy a mustár.

"A 376, emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia-vizsgálatának eredményét feldolgozó kutatás eredménye nem azt mutatja meg, hogy általánosságban melyik étel az egészséges és melyik nem, hanem arról ad információt, hogy mely ételek lehettek a bajok okozói azoknál az embereknél, akiknél régóta fennálló gyomorbántalmaik és bélpanaszaik hátterében nem találtak szervi elváltozást, de kimutatható volt az ételintolerancia" - magyarázta el Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos.

Az ételallergia és az ételintolerancia két különböző betegség. Aki allergiás, annál már kis mennyiségű étel is azonnali heves reakciót válthat ki. Az ételintolerancia esetén hosszabb idő telik el a panaszok kialakulásáig, ezért nehéz vagy lehetetlen szakorvosi vizsgálat nélkül kitapasztalni, mi áll a háttérben. Az ételintoleranciát nem gyógyszerrel kezelik: ha valakinél a vérvizsgálat során bebizonyosodik a betegség, illetve kiderül, hogy mely élelmiszerek okozzák a hasi panaszokat, személyre szabott diétával lehet megszüntetni a tüneteket.

2013.04.01 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések