Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sok kövért nem aggaszt a kövérsége

kategória: Elhízás

Az elhízottak jelentős hányada nem hiszi el, hogy a túlsúlyuk egészségügyi kockázatot jelent, és sokan azt állítják, hogy erre eddig az orvosuk sem figyelmeztette őket - derült ki egy új kutatásból. A Florida Egyetem kutatói Dr. Matthew Ryan vezetésével véletlenszerűen kiválasztottak 450 embert, és mindegyiknek feltettek két kérdést: mit gondol, a jelenlegi súlya káros-e az egészségére, illetve orvos vagy egészségügyi dolgozó közölte-e vele valaha, hogy túlsúlyos?

Az eredmények szerint a valóban túlsúlyos betegek 19 százaléka állította azt, hogy a súlyáról beszélt az orvosával. Ráadásul közülük is csak 30 százalék értett egyet a szakember véleményével, miszerint egészségtelenül elhízott. A testsúly megítélésében nemenként is eltérést találtak. Az elhízott férfiak 53 százaléka gondolta, hogy a súlya problémát jelenthet. A nők esetében 62 százalék volt az arány. A felmérés szerint a kórosan elhízottak közül pedig 39 százalék gondolt arra, hogy el van hízva, de ők sem tartották magukat kövérnek.

A túlsúlyosok egyébként többnyire addig nem szembesülnek a problémájukkal, és nem is tesznek semmit, amíg például cukorbetegek nem lesznek. "Ez nyugtalanító. Egyenesen meg kellene mondani az érintetteknek, hogy az egészségüket kockáztatják, ha nem fogynak le. Ha ugyanis egy orvos sem mondja meg nekik, nyugodtan azt gondolhatják, hogy nincs okuk az aggodalomra" - mondta erre Keri Gans, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője.

2011.10.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések