Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sok újdonsült anyának okoz nehézséget az újszülött ellátása

kategória: Gyermek-egészségügy

Egy most megjelent jelentés szerint sok újdonsült édesanya küszködik tartós érzelmi és testi problémákkal, miközben alig, vagy egyáltalán nem kapnak támogatást férjüktől vagy partnerüktől. A jelentés, mely "Az anyák őszintén - nemzeti felmérés a nők szülés utáni tapasztalatairól"címet viseli, 903, 18 és 45 év közötti újdonsült amerikai édesanya tapasztalatait dolgozza fel, akik 2005-ben adtak életet gyermeküknek.

A megkérdezett nők jó része még hat hónap elteltével is küzdött olyan problémákkal, mint a stressz, súlygyarapodás, alvászavarok, a libidó hiánya és a krónikus hátfájás. A szülés utáni két hónapban az anyák közel fele mondta azt, hogy a testi vagy lelki állapota nehezítette a baba ellátásást. Ráadásul sokan úgy érezték, nem kapnak elegendő támogatást társuktól, háromnegyedük szerint a baba ellátása nagyrészt rájuk hárult, míg a dolgozó nők közel fele is ezt vallotta. Az apák csak 3 százalékban végezték nagyobbrészben a baba gondozását.

 

"Nagyon meglepődtünk, milyen gyorsan álltak újból munkába a nők, több mint 80 százalékuk már a szülés után 12 héttel" - mondta el Carol Sakala, a jelentés egyik szerzője, a Childbirth Connection nevű nonprofit szervezet programigazgatója. "Nem kaptak olyan hosszú fizetett szülési szabadságot, amelyet szerettek volna. Úgy érezték, korábban vissza kell térniük a munkába, mint szerették volna. Nem tudtak a szoptatásban kitűzött céljaiknak eleget tenni."

 

A dolgozó nőknek csak 40 százaléka kapott valamilyen fizetett szülési szabadságot, de több mint egyharmaduk tért vissza a munkába 6 hét után és 84 százalékuk dolgozott a 12. hét után. A nők csaknem fele úgy érzi, túl hamar állt újra munkába, az indok többnyire anyagi természetű volt. A munkába visszatért anyáknak számos újabb kihívással kell szembenézniük, mint a babától való távollét, a baba elhelyezése, a szoptatás folytatása. Sokan úgy gondolják, nem kaptak elég támogatást társuktól, illetve a munkahelyen. Sakala szerint meg kell győzni a nőket, hogy ezek gyakori problémák és kaphatnak segítséget.

 

Dr. Ruta Nonacs, a Massachusetsi Közkórház Perinatális és Szülészeti Pszichiátriai Klinikai Kutatási Program pszichiátere azt nyilatkozta, hogy a mai anyák nagyon elszigeteltek, hiszen kevesen élnek a tágabb családjukkal, így máshol kell keresniük a segítséget. A stressz csökkentésének hatásos módja lenne, ha a nők hosszabb ideig lehetnének szülési szabadságon és rugalmasabb lenne a munkába való visszatérés. Az utóbbi időben nőttek a nők elvárásai, de nem lehet mindenhol száz százalékban helytállni.

 

"Amikor valakinek az anyaságról való elképzelése nem egyezik azzal, amilyen fárasztó  az valójában, szinte biztos a csalódás és a tökéletlenség érzése, ez nagyon is hozzájárul a stressz kialakulásához" - mondta el Dr. Nonacs. Ő azt tanácsolja, hogy dobjuk el az összes könyvünket, amely a neveléssel foglalkozik, és kérjünk segítséget családtagjainktól, barátainktól vagy hivatásos segítőktől. A baba első éve sok odaadást követel az anyától, akinek sok támogatásra van szüksége és önmagával is törődnie kell.

2008.08.06 19:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések