Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sok térd- és csípőprotézis-beültetésen átesett beteg ad le testsúlyából

kategória: Öregedés, Reumatológiai problémák

A térd- illetve csípőízületi műtéten átesett betegeknél gyakran csökken a testsúly és a testtömegindex (BMI)- állapították meg a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói.

Az Orthopedics folyóirat hasábjain megjelent tanulmány 196 beteget vizsgált, akik térd- vagy csípőprotézis-beültetésen estek át a 2005 és 2007 közötti időszakban. A műtétek idején tapasztalható átlagéletkor 67,5 év, a betegek 65 százaléka nő, 35 százaléka férfi volt. A műtétet követően a betegek 19,9 százaléka mutatott legalább 5 százalékos testsúlycsökkenést: a csoport átlagos testtömege 79,59-ről 78,13 kg-ra változott.

A BMI csökkenés kifejezettebb volt a térdprotézis-műtétesek (21,5 százalék), mint a csípőprotézisesek esetén (16,9 százalék). Legnagyobb eséllyel azon betegek fogytak, akik BMI-értéke a műtét előtt 30 feletti volt.

Michael Bronson, a cikk vezető szerzője úgy magyarázza az eredményeket, hogy "mivel a műtét csillapítja a fájdalmat, és elősegíti mozgásképességet, a betegek egy egészségesebb életstílust képesek kialakítani."

Az elhízottak aránya a nyugati társadalmakban - így az Egyesült Államokban is - növekvő tendenciát mutat. A csökkentés alapvetően életstílus-változtatással, egészséges étrenddel, testmozgással és más viselkedéstípusok elsajátításával oldható meg. Az elhízottak gyakran panaszkodnak arra, hogy csont- és ízületi betegségeik korlátozzák a mozgás képességét, ami sokszor frusztrációt okoz a testsúlyt illetően. Pontosan ezt a problémát oldja meg a protézisműtét.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések