Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cukorbetegség kerüli a sétálókat

kategória: Diabétesz

Általában ritkábban betegszenek meg valójában a keveset mozgó, cukorbetegségre hajlamos emberek közül azok, akik többet sétálnak. A Diabetes Care című folyóirat cikke is bizonyítja, hogy azok számára, akik nagyon keveset mozognak, "már nagyon kis mértékű fizikai aktivitás is megéri a befektetett energiát" - mondta el Catrine Tudor-Locke, aki a lousianai Baton Rouge-ban, a Pennington Kutatóközpont munkatársaként tanulmányozza a séta és az egészség viszonyát. A napi javasolt sétamennyiség minimum 10 ezer lépés, nagyjából nyolc kilométer. Ez időben két óra. 


Korábbi kérdőíves felmérésekből kiderült, hogy a több séta a cukorbetegség alacsonyabb kockázatát eredményezi. Kevesen tanulmányozták azonban eddig, hogy pontosan hány lépést kell megtenni ehhez egy nap, mondta el Amanda Fretts, az új tanulmány szerzője, a Washington Egyetem kutatója. A séta lehetséges előnyeinek felmérése céljából ő és munkatársai több mint 1800 embert kértek meg arra, hogy egy héten át viseljenek lépésszámlálót a csípőjükön, hogy megtudják, mennyit gyalogolnak.

Az alanyok az Amerikai Egyesült Államok azon részeiről (Arizona, Oklahoma, Észak- és Dél-Dakota) származtak, ahol a legkevesebbet mozognak az emberek, és sok köztük a diabéteszes. A csoport negyede tartozott a nagyon keveset mozgók közé, akik 3500 lépésnél kevesebbet tettek meg egy nap, míg a társaság fele 7800 lépés alatt maradt naponta.

A kutatás kezdetén egyiküknél sem mutatták ki a cukorbetegséget, a nyomon követés 5 éve alatt azonban 243 esetben diagnosztizálták. A legkevésbé aktív csoport nagyjából 17 százaléka lett beteg, a többieknél ez az arány 12 százalékon alakult. Miután rögzítették az életkort, a dohányzást és más kockázati tényezőket, Fretts doktor csapata kiszámolta, hogy a legtöbbet mozgók 29 százalékkal csökkentették a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. 

"Nem lepődtünk meg az eredményeken, mivel már mások is kimutatták, hogy már viszonylag kevés testedzéssel is csökkenthető a kockázat" - jegyezte meg a kutató. A felfedezés nem bizonyítja, hogy a séta súlyozottan felel az alacsonyabb kockázatért, de akad azért néhány magyarázata a jelenségnek. "A fokozottabb testmozgással megelőzhető a túlsúly, ami igen meghatározó a betegség kialakulása szempontjából - magyarázta. - Hatással van a gyulladásos folyamatokra, a glükóz és más vegyületek szintjére, melyek szintén kedvezőek a megelőzés szempontjából."

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések