Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sok partner, sok szemölcs

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Férfi problémák, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, HPV, Nőgyógyászat

A szexuálisan aktív emberek 6 százalékánál diagnosztizáltak már külső nemi szervi szemölcsöket, legnagyobb arányban ez a 25 és 34 év közötti nők esetében fordult elő - derült ki egy friss tanulmányból.

1999 és 2004 között vizsgáltak 8 849 szexuálisan aktív, 18 és 59 év közötti férfit és nőt. A 25 és 34 év közötti fiatal nők tíz százaléka számolt be arról, hogy már diagnosztizáltak nálunk genitális szemölcsöt, míg a 35 és 44 év közötti férfiak esetében ez az érték 6 százalék volt.

A statisztikák szerint minél több partnere van valakinek, annál nagyobb az esélye a hasonló fertőzéseknek. Azoknak, akik egy-két partnerrel feküdtek le, mindössze 2 százaléka szenvedett már külső nemi szervi szemölcstől. Akik legalább 10 személlyel létesítettek nemi kapcsolatot, azoknak majdnem a 11 százaléka tapasztalta már meg a kellemetlen jelenséget.

Azt is megállapították, hogy a fehérek jobban ki vannak téve a veszélynek, mint az afro-amerikai, vagy a mexikói-amerikai népesség. A fehér bőrűeknél a megbetegedések aránya 7 százalék, a feketéknél 4 százalék, a mexikói-amerikaiaknál pedig 2,5 százalék. Kiderült továbbá, hogy a körülmetélt férfiak közül valamivel többen szenvedtek már külső nemi szervi szemölcstől. Ez a betegség az Egyesült Államokban igen elterjedt, és kutatók szerint a humán papilloma vírus 6-os és 11-es típusa okozza.
A HPV e két törzse elleni védőoltást két éve hagyták jóvá 9 és 26 év közötti nők számára, de 11-12 éves kor körül ajánlott beadni. Szakértők elmondják, hogy a szexuálisan aktív amerikai népességnek nagyjából a fele fertőződik meg élete során a külső nemi szervi szemölccsel, azonban a legtöbb esetben a fertőzést a test legyőzi.

2008.04.08 16:09:21

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések