Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sok a tévhit a kullancsokról és a megelőzésről

kategória: Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Az olvasók tisztában vannak a vérszívók által terjesztett betegségekkel, a vérszívók előfordulási helyeivel, azonban még mindig sokan gondolják úgy, hogy a megfelelően zárt ruházat elégséges védelmet biztosít a kullancs- és szúnyogcsípés ellen - derült ki abból az online felmérésből, amelyet kirándulók és szabadtéren sportok között végeztek.

Szakemberek szerint a veszély felismerése a kutatás szerint nem párosul a veszély elleni védekezéssel.

Az S. C. Johnson a témában folytatott kutatásából kiderült, hogy a kullancsok által terjesztett betegségekről meglepően széleskörű a tájékozottság, szinte minden válaszadó legalább az egyik legfontosabb, kullancsokhoz köthető betegséget ismerte. A kullancsveszélyről, és az egészségügyi szakértők által is kiemelten kezelt vírusos agyhártyagyulladás és Lyme-kór veszélyeiről szóló tájékoztatás eszerint sikeresnek mondható.

A válaszadók jelentős hányada már találkozott is kullanccsal kirándulásai alatt. Többségük szerint leginkább kullancsveszélyes helyek az erdők és mezők, azonban a válaszadók csekély hányada gondolta úgy, hogy a játszóterek és városi parkok is kedvelt "kullancs-lelőhelyek".

A védekezési módszereket illetően azonban már korántsem beszélhetünk ilyen mértékű felvilágosultságról. Bár néhány válaszadó szerint B-vitamin szedésével illetve fokhagymaevéssel is elijeszthetjük a kullancsokat, megnyugtató, hogy a többség mégis zárt öltözékkel és kullancsriasztó termékekkel védekezik.
Aggasztó, hogy a válaszadók közül többen amellett foglaltak állást, hogy a megfelelően zárt ruházat elegendő a kullancsok távol tartására, emellett már nem szükséges más típusú védekezés igénybe vétele. Szakemberek nem győzik hangsúlyozni: fontos lenne szem előtt tartani, hogy nincs olyan zárt öltözék, melynek résein ne férne be egy olyan apró rovar, mint a kullancs.

A kullancsriasztó termékeket használó válaszadók döntő többsége a legfontosabb szempontnak a krém vagy spray bőrbarát összetételét jelölte meg, csak második legfontosabb szempont volt a kiszerelés típusa. A vásárlók szemében döntési szempont természetesen a termék ára, de ugyanilyen mértékben meghatározó volt a válaszadók körében a termék márkája, és érdekes módon - zömmel valószínűleg a hölgy válaszadók esetében - pedig elengedhetetlen szempont volt a termék illata is.

Aki a késői nyarat a természetben kívánja élvezni, vagy kertje van, annak még mindig reális veszélyt jelentenek a szúnyogok és kullancsok - figyelmeztetnek a szakemberek.

2008.09.10 17:08:32

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések