Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A "néma" infarktus ugyanolyan veszedelemes

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

A diagnosztizált eseteknél valószínűleg jóval több idős ember esik át szívinfarktuson - derült ki egy friss tanulmányból. Ezek az úgynevezett "néma" esetek, melyek ugyanolyan mértékben fokozhatják a halálozás kockázatát, mint a beazonosított megbetegedések.

A kutatók nagyon aprólékos MRI-vizsgálatokat végeztek a szívproblémák kimutatásához több mint 900 izlandi lakoson a 67-93 éves korosztályból. "Az MRI nagyon látványos eszköz a szívbetegségek felkutatásához" - jellemezte a módszert dr. Andrew Arai, a kutatás vezetője, az USA Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete kardiovaszkuláris és pulmonáris részlegének igazgatója. Jelenleg azonban nem tudják biztosra megmondani, hogy mikor szükséges a vizsgálat, és kiknek válhat előnyére, habár kutatásuk egy újabb lépést tett e meghatározás érdekében.

A jelentést a Journal of the American Medical Association szeptemberi száma tette közzé. A vizsgált izlandiak közül 91-nél állapítottak meg korábban szívinfarktust, 157-et azonban azelőtt nem ismertek fel. A szív-MRI több ilyen esetet derített fel a cukorbetegek körében (21 százalék), mint a nem cukorbetegeknél (14 százalék). A hatéves nyomon követési időszak során a korábban diagnosztizált szívinfarktusos betegek 33 százaléka hunyt el, a nem felismert betegek közül pedig 28 százalék, ami jelentősen több annál, mint ahányan az egészségesek csoportjából haltak meg (17 százalék).

A kutatók nem lepődtek meg azon, hogy akik tudtak az infarktusukról, azok közül jóval többen szedtek béta-blokkolót a vérnyomás csökkentésére, valamint sztatint a koleszterinszint rendezésére. A nem diagnosztizáltak fele szedett ugyan aszpirint, de csak kevesen éltek a béta-blokkolókkal és a sztatinokkal. Ez is fokozhatta a szívinfarktus kockázatát több más tényező mellett, mint amilyen a a cukorbaj, ami enyhébb lefolyású infarktust okoz, kevesebb tünettel.

Az eredményekhez hozzászólt dr. Gregg Fonarow, az Amerikai Szív Szövetség szóvivője, a Kaliforniai Egyetem kardiológus professzora is: "Korábbi kutatások kimutatták, hogy a miokardiális infarktusok egy része klinikailag nem kimutatható, úgynevezett néma infarktus. A szív-MRI nagyon érzékeny berendezés. Ebben az esetben magasabb arányban találtak fel nem ismert betegeket, mint az előző kutatások során. A néma infarktus prognózisa pedig hosszú távon ugyanolyan rossz, mint a kimutathatóé." Fonarow professzor ennek ellenére sem gondolja, hogy a szív-MRI hasznos eszköz lenne a kockázatnak kitett populáció beazonosítására. "Jelen pillanatban nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy a szív-MRI-t vizsgálati módszerként javasoljuk."Animáció: HáziPatika.com

2012.09.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések