Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Soha ennyi ember?

kategória: Gondolta volna?

Lehet, hogy több ember él manapság, mint amennyi eddig összesen élt a Földön? Az ENSZ tavaly októberben bejelentette, hogy bolygónk lakossága meghaladta a hétmilliárd főt. A legtöbb demográfiai szakember egyetért abban, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének adata elég pontos az emberiség jelenére vonatkozón. A hétmilliárdos létszám ugyanakkor elképesztően magas.

A washingtoni Population Reference Bureau megpróbálkozott a kalkulációval. Kiinduló pontnak az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot vette a hivatal, de az időtáv 99 százalékára természetesen nem talált feljegyzéseket. Bő 200 évvel ezelőtt kezdett jelentősen javulni az adatellátás - főként az adóbehajtás nyilvántartása révén.

Számolni kellett a népszaporulat változásával, a születési ráták jelentős csökkenésével. Jelenleg ezer lakosra számítva évente 23 gyermek születik, ám az emberiség hajnalán a faj túlélése végett sokkal magasabbnak kellett lennie a hányadnak, feltehetően elérte a 80-at is. Még a középkorban sem volt magasabb az átlagéletkor 10-12 évnél, mivel a megszületettek többsége nem érte meg a felnőttkort - és így nem is tudott szaporodni -, ezért fennmaradási alapfeltétel volt a bő gyermekáldás.

Mindent egybevéve a hivatal arra jutott, hogy az emberiség jelenlegi lélekszáma egyáltalán nem haladja meg a valaha élt teljeset, sőt: annak csupán tizenötöde. A számítások szerint 107 milliárd ember élhetett eddig a Földön, így a jelenleg élők közül mindenkire nagyjából 15 halott jut. A hivatal úgy becsüli, hogy a 7 milliárd holtat az emberiség legkorábban 10 ezer, legkésőbb 2 ezer éve lépte túl.

Wendy Baldwin, a hivatal egyik kutatója emlékeztetett: Arthur C. Clarke klasszikusnak számító science-fiction művében, a 2001: Űrodüsszeiában azt írja, hogy minden élő ember mögött 15 szellem áll. Clarke ezek szerint nem számolt rosszul - mondja Baldwin. A hivatal becslése szerint egyébként kétezer éve 300 milliós volt az emberiség, 1200 táján 450 milliós, 1650-re érte el a félmilliárdot. 1850-re 1 milliárd 265 millió volt a létszám, 1900-ban 1,656 milliárd, de 1950-re már átlépte a 2,5 milliárdot.

2012.02.10 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább


Szponzorált hirdetések