Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Skorpiók mérgével gyógyítanák az autoimmun betegségeket

kategória: Gyógyszerészet

Több olyan toxint is felfedeztek a kutatói, amelyekkel a szervezetben lévő rendellenes sejteket felismerő és elpusztító T-sejtek "túlműködését", az autoimmun betegségek kialakulását lehet megelőzni. Az autoimmun betegség az, amikor az immunrendszer rendeltetésszerű működésébe hiba csúszik: a T-sejtek a szervezet saját, jól működő sejtjeit is megtámadják.

A kutatáshoz egy mexikói munkacsoport küld tisztított és összetevőire bontott skorpiómérget. A biológiailag aktív méregkomponensek közül az ioncsatornák gátlására alkalmas, kisméretű, fehérje természetű peptid toxinokat keresik a debreceni szakemberek, amelyek a jövőben az autoimmun betegségek gyógyítására használt gyógyszerek alapanyagai lehetnek.

A kutatócsoport a méregben több olyan toxint is felfedezett, amelyek a T-sejtek egyik specifikus ioncsatornáját gátolják, vagyis e molekulák alkalmazásával vissza lehet szorítani az autoimmun betegségekre jellemző szöveti reakciókat. A projektben résztvevők álláspontja szerint ezek az eredmények rendkívül biztatóak. A kutatás már átlépett az állatkísérleti stádiumba, de a most publikált eredmények orvosi gyakorlatban való felhasználásra valószínűleg még több mint tíz évet kell várni.

2012.10.09 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések