Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Skorpiók mérgével gyógyítanák az autoimmun betegségeket

kategória: Gyógyszerészet

Több olyan toxint is felfedeztek a kutatói, amelyekkel a szervezetben lévő rendellenes sejteket felismerő és elpusztító T-sejtek "túlműködését", az autoimmun betegségek kialakulását lehet megelőzni. Az autoimmun betegség az, amikor az immunrendszer rendeltetésszerű működésébe hiba csúszik: a T-sejtek a szervezet saját, jól működő sejtjeit is megtámadják.

A kutatáshoz egy mexikói munkacsoport küld tisztított és összetevőire bontott skorpiómérget. A biológiailag aktív méregkomponensek közül az ioncsatornák gátlására alkalmas, kisméretű, fehérje természetű peptid toxinokat keresik a debreceni szakemberek, amelyek a jövőben az autoimmun betegségek gyógyítására használt gyógyszerek alapanyagai lehetnek.

A kutatócsoport a méregben több olyan toxint is felfedezett, amelyek a T-sejtek egyik specifikus ioncsatornáját gátolják, vagyis e molekulák alkalmazásával vissza lehet szorítani az autoimmun betegségekre jellemző szöveti reakciókat. A projektben résztvevők álláspontja szerint ezek az eredmények rendkívül biztatóak. A kutatás már átlépett az állatkísérleti stádiumba, de a most publikált eredmények orvosi gyakorlatban való felhasználásra valószínűleg még több mint tíz évet kell várni.

2012.10.09 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább


Szponzorált hirdetések