Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Skorpió mérge segít szívműtét után

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

A koszorúerek nagyfokú szűkületének áthidaló műtétje után a leggyakoribb szövődmény a beültetett visszér beszűkülése, de egy skorpió mérgével ez a szövődmény igen hatásosan megelőzhető - írták angol kutatók a Cardiovascular Research szaklap legújabb számában megjelent tanulmányukban.

Manapság az iparilag fejlett országokban a legtöbb ember koszorúér-szűkület, szívizom infarktus következtében veszti életét. A jellemző panaszok esetén elvégzett szívkatéteres vizsgálat egyértelműen megmutatja a szűkület, vagy elzáródás helyét és a szívgyógyászok az adott eset különböző szempontjai alapján eldöntik az optimális kezelési módszert.

Ha a szűkület olyan helyen van, hogy a koszorúérbe vezetett katéter végén lévő parányi ballon fölfújásával kitágítható, akkor ezt a gyors megoldást választják. Ilyenkor gyakran a kitágított érszakaszba fölcsúsztatnak erős fémhálóból készült hengert is, mely továbbra nyitva tartja az érnek ezt a részét.

Máskor viszont erre nincsen lehetőség. Ilyenkor a szűk érszakaszhoz legtöbbször a beteg saját visszeréből varrnak áthidaló érpótlást. Az ilyen áthidaló visszér eredeti helyén kisebb nyomással vezeti a véráramot, fala eleve gyengébb. Új helyén alkalmazkodni igyekszik a nagyobb nyomáshoz, fala megerősödik, de ez gyakran átmérőjének beszűkülésével jár, hasonlóan a koszorúérhez, melyet pótolni igyekeztek.

David Beech és munkatársai azt találták, hogy egy skorpió mérge minden más anyagnál hatásosabban gátolja azt a sejtszaporodást, mely a beültetett visszérben az érpótlást beszűkítené. A Közép- és Dél-Amerikában honos skorpió (Centruroides margaritatus) mérge, a margatoxin ezt a sejtszaporulatot százszorta erélyesebben gátolja, mint minden más korábbi készítmény, melyet erre alkalmaztak.
A kutatók szerint nem valószínű, hogy tablettaként használható majd a készítmény, sokkal valószínűbb, hogy a méreganyaggal a bevarrásra váró visszér belső falát befecskendezik, mielőtt a beteg testébe visszaültetnék. A skorpió mérge ekkor hatékonyan megakadályozhatná az érfal megvastagodását.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.30 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések