Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Simogatni és cipekedni is lehet az új műkézzel

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Új termékek, szolgáltatások, Vészhelyzetek, katasztrófák

A legújabb műkézzel a beteg meg tudja fogni a bankkártyát, mutatóujjával gépelhet, és maximum 20 kilós táskát is cipelhet. A világ első kereskedelemben kapható műkeze külön mozgatja minden ujját, és számos módon képes a fogást is biztosítani.

A Heidelbergi Egyetemi Ortopédia Klinikán egy beteg két friss fejlesztésű műkezet is tesztelhetett a világon elsőként.
A 18 éves Sören Wolf, aki egy kézzel született, a skót gyártású "i-Végtag"-ot a német "Fluidhand"-del hasonlíthatta össze.
Tapasztalatai alapján nagyon lelkes az új művégtagok lehetőségeivel kapcsolatban. A heidelbergi Felső Végtag Osztály igazgatója, Simon Steffen nagyra értékeli első betegük tapasztalatait. Az i-Végtag mind az öt ujjával fogja meg a tárgyakat, ami jelentős előny a korábbi műkezekkel szemben. Bonyolult elektronika és öt beépített motor teszi lehetővé az ujjak egyenkénti mozgatását. A hüvelykujj passzív mozgatása számos fogáslehetőséget eredményez. A műkezet a beteg végtagcsonkjának izmaiból a bőrfelszínen keresztül elvezetett elektromos jelek vezérlik. A működéshez szükséges energiát elemek biztosítják.

A karlsruhei fejlesztésű Fluidhand gyártása még nincs megoldva, így egyelőre csak egy prototípus áll rendelkezésre, melyet Heidelbergben tesztelnek. Elődjeivel ellentétben a műkéz képes akár egyenetlen felszínű tárgyakat is körülzárni. A nagy felületű érintkezés és a puha, passzívan formálódó elemek lényegesen csökkentik az ilyen tárgyak megragadásához szükséges erőt. Ez a kéz sokkal puhább és rugalmasabb is, összességében természetesebb, mint a hagyományos kemény protetikai eszközök.

A két műkéz összevetéséből - úgy tűnik - a póklábhoz hasonlóan működő Fluidhand kerül ki győztesen, ám jelentős hátránya, hogy egyelőre nem gyártják. A hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj egyaránt egymástól függetlenül mozgatható, és az eszköz visszacsatolásként információt ad viselőjének a fogás erősségéről.

2008.04.29 15:49:36

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább


Szponzorált hirdetések