Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sikerült visszafordítani az Alzheimer-kór folyamatát

kategória: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór okozta memóriaromlás hátterében egy fehérje áll - írja a Nature legutóbbi száma. Amennyiben a kísérleti egereken tett megfigyelések emberek esetén is igazolódnak, megoldódhat annak az anyagnak a kérdése, melynek lerakódása az agy idegsejtjeinek elfajulását okozza. Elképzelhető, hogy amennyiben egy gyógyszer képes lenne kikapcsolni a kórfolyamatot, az a memória állapotának visszaállítását eredményezné.

Johannes Graff és a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) munkatársainak korai stádiumban lévő eredményei ezt látszanak alátámasztani. Mindazonáltal a szer csupán a tüneteken képes javítani, a probléma gyökerét nem képes kezelni.


Az Alzheimer-kór kialakulása egy béta-amiloid nevű anyag lerakódásához kötött az agyban. Az új kísérleti sorozat szerint ezt a folyamatot a hiszton-deacetiláz 2 (HDAC2) nevű enzim serkenti azzal, hogy kikapcsol számos, a memóriaszerveződés szempontjából alapvető gént. Egerekben az enzim specifikus blokkolása kivédte a memóriaromlást, sőt meg is fordította a folyamatot.

Alzheimer-betegségben szenvedők esetén korábban megfigyelték, hogy az agyban igen magas a HDAC2 szintje, főként a tanulásért és a memóriáért felelős területeken. Ezért merülhetett fel a teória, miszerint az enzim serkentené a béta-amiloid kialakulását. A tudósok szerint még 5-10 évet várni kell, mire a felfedezésből elérhető gyógyszer lehet.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A fogaink is öregszenek

Ritka, hogy valaki idős korára is megőrizze fogait teljes épségükben. Az idő múlása fogainkon is meglátszik, érdemes esetleg változtatni néhány fogápolási szokáson.

tovább


Szponzorált hirdetések