Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sikerült az agyból kitörölni a rossz emlékeket

kategória: Neurológia

Izraeli kutatók kitörölték egerek agyából traumatikus emlékeiket optogenetikai eszközökkel, amelyek fény segítségével teszik lehetővé agysejtek működtetését vagy kikapcsolását - írta a Háárec című lap. A Jeruzsálemi Héber Egyetemen az Inbál Gosen kutatónő vezetésével zajló kísérletekben először megtanították félni az egereket, amikor egy adott környezetben enyhe áramütéssel fájdalmat okoztak nekik. Ezzel elérték, hogy abban a környezetben az egerek rosszul érezzék magukat. Később az egerek agyának az emlékezésért felelős részébe egy különleges fehérjét juttattak egy ártalmatlan vírus segítségével, majd a fényérzékennyé tett sejteket megvilágították. Megfigyelték, hogy a fény hatására az egerek elveszítették előzőleg kialakított traumatikus emlékeiket.

A kísérlet eredményeit embereknél egyelőre nem lehet alkalmazni, mert még nem lehet tudni, hogy a vírusok felhasználása elég biztonságos-e. Előfordulhatnak ugyanis évek múltával jelentkező hosszú távú hatások.

Az izraeli tudós az amerikai Stanford egyetemen dolgozó Karl Deisseroth laboratóriumával együttműködésben végezte kísérleteit. Karl Deisseroth dolgozta ki az agy bizonyos sejtjeinek ki- vagy bekapcsolását lehetővé tevő, optogenetikainak elnevezett módszert.

2013.06.21 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések