Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oltás az Alzheimer-kór gyógyítására

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet

Az Alzheimer-kórra alkalmazott vakcina pozitív eredményeket hozott - adta hírül elsőként a Karolinska Intézet. A CAD106 áttörést jelenthet a súlyos betegség elleni küzdelemben. Az erről szóló cikk a Lancet Neurology folyóiratban jelent meg.

Az Alzheimer-kór összetett neurológiai zavart jelent, sok ember életét keseríti meg, és jelentős terheket ró a társadalomra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint korunk egyik leggyorsabban terjedő világjárványa az elbutulás. Okával kapcsolatos uralkdó nézet az APP-vel (amiloid prekurzor protein) kapcsolatos, mely az idegsejtek külső membránjában található, és káros béta-amiloid keletkezik belőle, mely plakkokban összegyűlve elpusztítja az agysejteket. A betegség jelenleg gyógyíthatatlannak számít, az alkalmazott gyógyszerek csupán mérséklik a tüneteket.


A gyógymód utáni hajsza során több módon is próbálkoznak megfékezni a kórt, ezek közül az oltás a legnépszerűbb. Az első ilyen kutatást csaknem egy évtizeddel ezelőtt kezdték meg, de annyi mellékhatás jelentkezett, hogy végül félbehagyták. A felhasznált oltóanyag aktiválta a T-sejteket, melyek megtámadták az agy szöveteit.

Az új kezelés aktív immunizálásból áll. Az oltóanyagot úgy állították össze, hogy a szervezet saját védekező mechanizmusát állítsa hadrendbe a béta-amiloid ellen. Az embereken végzett második klinikai kísérlet során úgy módosították a hatóanyagot, hogy csak a káros béta-amiloidokat támadja meg. A résztvevő betegek 80 százalékánál saját antitestek képződtek a béta-amiloid ellen, három év alatt pedig semmilyen mellékhatás nem jelentkezett.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a CAD106 vakcina tolerálható az enyhe és középsúlyos Alzheimeres betegek számára. A hatás igazolásához nagyobb léptékű klinikai kísérletekre lesz szükség. A kutatást Bengt Winblad professzor vezette a Karolinska Intézet Alzheimer Kutatóközpontjában.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések