Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők szíve jobban bírja

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívelégtelenségben szenvedő nők ritkábban halnak bele ebbe a betegségbe, mint a férfiak, derítette ki egy új európai kutatás. Harmincegy korábbi kutatás adatait elemezték, melyeket több mint 40 ezer szívbetegen végeztek el. Az eredmények szerint a nők 25,3, a férfiaknak pedig a 25,7 százaléka hunyt el a hároméves nyomon követő időszak során. A halálozási arány a nők esetében évente ezer esetből 135 lett, a férfiaknál pedig 137. Mikor azonban rögzítették az életkort, rájöttek, hogy az idősebb férfibetegeknél 31 százalékkal magasabb lett a halálozási mutató, és férfi mivoltuk önálló kockázati tényezőként jelentkezett.


A szívelégtelenséggel küzdő nők általában az idősebb korosztály tagjai közül kerültek ki, és kórelőzményükben gyakran szerepelt magas vérnyomás, valamint cukorbaj. Betegségüket ritkábban okozta a szív vérellátási zavara. Azok a betegek, akiknél a bal kamra teljesítőképessége nem csökkent, kisebb eséllyel estek a halálos szövődmények áldozatául. A bal kamra rendellenes működése főként a férfiakra jellemző. A női betegeknek kevesebb gyógyszert írtak fel például az ACE-gátlók, az angiotenzion-receptor-blokkolók és a béta-blokkolók közül.

"Ez a kutatás tisztán kimutatta, hogy a nők túlélési aránya jobb, függetlenül a bal kamra működésétől, az életkortól vagy más változóktól" - jelentette ki Dr. Manuel Martinez-Selles a madridi Gregorio Maranon Egyetemi Kórházból. Ennek számos lehetséges magyarázata van, például az, hogy a nők szíve máshogy reagál az elszenvedett károsodásokra. Esetükben kevésbé módosul a test motorjának mérete, alakja és működése. Jobban megmarad a jobb kamra funkciója és védettebbnek tűnnek a ritmuszavarokkal szemben.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Essünk túl rajta!

Aranyeres panaszokkal - hozzám hasonlóan - sokan küszködnek. Kellemetlen dolog erről beszélni, de a panaszok még ennél is kínosabbak lehetnek. Le kell küzdenünk a szemérmességünket, mert van segítség - sokszor karnyújtásnyira! (x)

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések