Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sikeres az online és telefonos fogyókúra!

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A telefonos és internetes tanácsadás segíthet a túlsúlyosoknak lefogyni - állítja egy holland tanulmány.
Kutatók összehasonlították a testsúlyszabályozással kapcsolatos telefonos és internetes tanácsadást a szokásos önállóan összeállított anyagokkal, nagyjából 1 400 dolgozó esetében.

Az elhízás terjedése világszintű jelenség. Ennek ellenére csak kevesek jutnak hozzá szakmai segítséghez a testsúlyuk ellenőrzésével kapcsolatban.

A személyes tanácsadás ezeknél a programoknál együtt jár azzal, hogy gyakran fel kell keresni a központot, így nem annyira vonzó az elfoglalt emberek számára. Ilyen esetekben sokkal hasznosabb lehet a telefonos vagy internetes megoldás.

A tanulmány célja, hogy megvizsgálja a kéthetente végzett telefonos vagy internetes tanácsadás hatását a fogyásra és a diétára egy hat hónapos időtartam során. A résztvevők mindegyikének 25-nél nagyobb volt a testtömeg-indexe (túlsúlyos), és hét különböző cég állományából verbuválták őket.

Találomra három csoportra osztották őket.
A kontrollcsoport mellett volt egy csoport, mely írásos anyagot és telefonos tanácsadási lehetőséget kapott, illetve egy olyan csoport, melynek tagjai egy interaktív webprogramot használhattak.
Mindhárom csoport kapott egy füzetet, melyben hangsúlyozták a testmozgás és a megfelelő étrend fontosságát.
A telefonos és internetes tanácsadó program arra bátorította a résztvevőket, hogy illesszenek testmozgást is a napirendjükbe, mint amilyen a séta az ebédszünetben. A program 6 hónapon át tartott.

A kutatók felmérték a résztvevők testsúlyát, és ki kellett tölteniük egy kérdőívet a táplálkozási és testmozgási szokásaikról, továbbá megmérték a derékbőségüket. Hat hónappal később megismételték ezeket a vizsgálatokat. Mindhárom csoportnál jelentős testsúlycsökkenést tapasztaltak. A telefonos csoport fogyott a legtöbbet és haladt előre a legkedvezőbben az étrendet illetően, de közvetlenül utána, csupán kissé lemaradva az internetes csapat állt. Ők mindannyian többet fogytak, mint azok, akik nem kaptak tanácsadást.

A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a telefonos és az e-mailes életmód-tanácsadás hatékony a testsúly szabályozásában.
Van Mechelen szerint "ez lehet az alapja a testsúly-szabályozó programok fejlesztésének azok számára, akik nem akarják személyesen felkeresni a tanácsadásokat".

A HáziPatika.com 5 hét - 5 kiló fogyókúra programja lezárult, azonban hamarosan újraindul. Honlapunkon további fogyókúrás tanácsokat talál a testsúly-kontroll szolgáltatásunkban.

2009.01.12 13:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések