Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sétával egyszerűen felbecsülhető a szívműtét veszélye

kategória: Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Bonyolult műszeres mérésekkel igyekeztek megjósolni szívműtétre szoruló, idős betegek műtéti kockázatát, ám egy új vizsgálat szerint ez leegyszerűsíthető annak megfigyelésével, hány métert tesz meg a páciens a kórház folyosóján hat másodperc alatt.

Médiatár főoldal
animáció

A szív ingervezető rendszere

A szív ingervezető rendszere
Veleszületett szívhiba miatt már az újszülötteknek is szüksége lehet operációra, de azért a legtöbbször a korosodó felnőtteket operálják a szívsebészeti osztályokon. A hetvenévesnél idősebb betegek esetében (hacsak nincs életveszély) a szívsebészeti beavatkozások előtt Kanadában igen részletes vizsgálatokra van szükség a páciens várható műtéti teherbírásának fölmérésére. Ezek a műszeres beavatkozások azonban időigényesek és költségesek. Nem ritka, hogy a műtét előtti vizsgálatok tovább tartanak, mint az operáció és az utókezelés együtt.

Jonathan Afilalo és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy a leggyakoribb időskori szívműtétek előtt az egyik legegyszerűbb terhelési próba, a gyaloglás önmagában mennyire alkalmas az operáció kockázatának fölmérésére. A kutatók 131 idős beteg sorsát követték a műtét szükségességének eldöntésétől az operáció utáni hazamenetel időszakáig. A betegek átlagos életkora 76 év volt, de valamennyien idősebbek voltak hetven évesnél.

A betegek teherbírását úgy vizsgálták, hogy mérték: öt perc alatt a kórházi folyosón hány métert tettek meg, saját, megszokott tempójukban gyalogolva. Lassúnak azt vették, akinek öt méter megtételére hat másodpercnél több időre volt szüksége. A betegek 46 százaléka ment lassan a műtét előtt, ezek többsége nő volt és cukorbeteg.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egyszerű, műtét előtti mérés érzékenyen jelezte a szívműtétre váró betegek operáció utáni életkilátásait.

A kanadai kutatók tanulmánya az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóiratában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2010.11.18 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések