Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sétáljon hat percet! - javasolják a perifériás artériás betegeknek

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Ha rendszeresen hat percet sétálunk a futószalagon, azzal a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedő betegek meghosszabbíthatják az életüket, és a minőségét is javíthatják - állítja egy új tanulmány.

A chicagói Észak-Nyugati Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatói 156 PAD-os beteg vizsgálata után jutottak erre a következtetésre. Sokan közülük nem is szenvedtek a fájdalmaktól, mely a klasszikus tünete az artéria elzáródásának. A tanulmány hat hónapja során azok a résztvevők, akik rendszeresen elvégezték a hat perces sétát, hosszabb távot tudtak megtenni, mint azok, akik nem sétáltak rendszeresen. A tanulmány a Journal of the American Medical Association január 14-i számában jelent meg.

Míg a séta általános javaslat szokott lenni a PAD-ban szenvedők számára, a tanulmány két módon is eltért, mondta a vezető szerző, Dr. Mary M. McDermott, az egyetem adjunktusa. "A korábbi tanulmányok mindegyike az időnként sántikáló betegekre összpontosított, mely a betegség egyik tünete" - mondta McDermott. "A tanulmány néhány résztvevője nem szenvedett tünetektől. A láb erejét is vizsgáltuk. Ez volt a legnagyobb ilyen jellegű kísérlet."

McDermott heti háromszori, 40 perces sétát javasol, legalább hat hónapon át. A gyakorlat végrehajtható futószalagon vagy az utcán is, de az a legjobb, ha egy edző áll mellettünk.

2009.01.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések