Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kétnyelvűség frissen tartja a gondolkodást

kategória: Öregedés

Egy friss kutatás szerint a kétnyelvű idős emberek élesebb elméjűek maradnak, ha egy életen át használják mindkét általuk beszélt nyelvet. A Journal of Neuroscience című lapban megjelent vizsgálat során a szakemberek olyan 60 és 68 év közötti, egészséges időseket követtek nyomon, akik gyerekkoruk óta vagy kétnyelvűek, vagy egynyelvűek voltak, és kiderült, hogy előbbiek sokkal gyorsabban voltak képesek egyik tevékenységről a másikra váltani, és eközben, a műszeres mérés során kisebb erőfeszítés volt kimutatható agyuk frontális részén.

Amint azt a tanulmányt készítő Brian Gold, a Kentucky Egyetem Orvosi Karának munkatársa kifejtette, mindebből arra lehet következtetni, hogy a kétnyelvű idősek sokkal hatékonyabban használják az agyukat. Ő és csapata fiatalokon szintén elvégezte a fenti tesztet, ám náluk nem volt kimutatható ugyanez a különbség.

John Woodard, a detroiti Wayne Állami Egyetem öregedéssel foglalkozó szakembere szerint ez az első tanulmány, amely összefüggést mutat egy bizonyos mentálisan stimuláló tevékenység - jelen esetben a kétnyelvűség - és az agyfunkciók között. A fenti kutatás pedig világos bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy a két-, illetve egynyelvű egyéneknél más minta alapján működnek az idegi funkciók.

2013.01.17 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések