Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kadmium sietteti az érelmeszesedést

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A vér és a vizelet magas kadmiumszintje független faktorként serkenti idős nők esetén az érelmeszesedésre jellemző érfal-lerakódások kialakulását - olvasható a Journal of Internal Medicine legutóbbi számában. Dr. Björn Fagerberg és munkatársai a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórházban 599, 64 év feletti nő adatait elemezték ki, akik szűrővizsgálatban vettek részt.

Az alanyokat három csoportra osztották: normál cukorháztartás, csökkent glukóztolerancia, illetve cukorbetegek. A kutatók mérték a vér és a vizelet kadmiumszintjét, emellett ultrahangos vizsgálattal vizsgálták a nyaki verőér meszesedésének súlyosságát.

A súlyozott statisztikai elemzés kimutatta, hogy a kadmium alapszintje nagymértékben fokozza a meszes plakkok kialakulási kockázatát, és az érfal érintettségének nagyságát. Az összefüggés jelen volt nem dohányzó nők esetén is. Az utánkövetés arra is rávilágított, miként változik az erek állapota a kadmium függvényében. A vér és a vizelet magas kadmiumszintje ebben az esetben is kedvezőtlen hatást jelzett, és független tényezőként növelte a nők szív- és érrendszeri kockázatát.

2012.08.14 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések