Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízás hizlalja a rákos daganatot is

kategória: Daganatos betegségek, Elhízás

Az elhízás az étrendtől függetlenül serkenti a meglévő daganatok növekedését. A Cancer Research októberi számában megjelent kutatás vezetője, Mikhail Kolonin, a Texasi Egyetem Molekuláris Orvostani Intézetének munkatársa elmondta, hogy már a korábbi kutatások is összefüggést mutattak ki az elhízás és a kedvezőtlenebb diagnózis között: "korábbi kutatásaink alapján azt feltételeztük, hogy az elhízott személyekben elterjedő fehér zsírszövet önmagában közvetlen szerepet játszik, és nemcsak az étrend és az életmód fontos".


Eredményeik alátámasztották a hipotézist. Kimutatták, hogy a daganatok sokkal gyorsabban növekedtek az elhízott egerekben, mint az ugyanolyan étrenden élő soványakban. Az is kiderült, hogy az elhízott egereknek sokkal több fehér zsírszöveti sejtjük van, mint a soványaknak, ezért a kutatók ezekre a sejtekre összpontosítottak. Kimutatták, hogy a daganat hatására a fehér zsírszöveti sejtek a véráramba jutnak, és amint a daganathoz érnek, egy részük zsírsejtté alakul. A többi viszont beépül a vérerekbe, amelyek segítik a daganat oxigén- és tápanyagellátását, ezáltal serkentve annak növekedését.

A felfedezés magyarázatot adhat arra, miért rosszabbak gyakran az elhízott rákbetegek eredményei a soványakénál. Mikhail Kolonin úgy véli, ha sikerül azonosítani és gátolni azokat a jelzéseket, melyek hatására ezek a sejtek a daganatokhoz vonzódnak, az új távlatokat nyithat a rák kezelésében. Az egészségügyi szakemberek azonban mindig hangsúlyozzák, hogy az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül alkalmazhatók az emberek esetében.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések