Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segítsen megtalálni az AIDS ellenszerét!

kategória: AIDS, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Különböző színű geometriai ábrákat kell elhelyezni és tologatni abban a számítógépes játékban, amelyet bárki ingyen letölthet, és amellyel különböző fehérjéket alkothat véletlenszerűen. A fehérjeszál eltérő elrendeződései jelenthetik ugyanis a kulcsot a különböző biológiai rejtélyek feltárásához, így akár az AIDS gyógyításához is. A programot a Washington Egyetem dolgozta ki.

A Foldit elnevezésű program a fehérje hajtogatást (folding) játékos formában kínálja a résztvevőknek. A játék elején a program elmagyarázza a szabályokat, amelyekkel a játékosok a fizikai törvényszerűségeit figyelembe véve alakíthatják a fehérjéket.

Körülbelül 20 perc tanulás után a résztvevők úgy érezhetik magukat, mintha egy videojátékkal játszanának, a valóságban azonban a tudomány fejlődését és a kutatást segítik. Az ingyenes játék a http://fold.it honlapról tölthető le.

A programot Seth Cooper mérnök, Adrien Treuille informatikai kutató, Zoran Popovich informatikai mérnök professzor, David Baker biokémikus és David Salesin informatikus professzor fejlesztették ki, profi játéktervezők segítségével.
"Reméljük sikerült valami olyat létrehoznunk, ami által a tudomány is fejlődhet, és amiben az emberek is szívesen vesznek részt. Még az is előfordulhat, hogy egy teljesen átlagos ember Nobel-díjat kapjon, csak azért mert játszott egy játékkal" - nyilatkozta Popovic professzor.

A fehérjék, amelyekből több mint 100.000 különböző fajta található az emberi szervezetben építik fel sejtjeinket, az immunrendszert, és irányítják a kémiai reakciókat testünkben. Bár sok fehérjének ismerjük a genetikai felépítését, azzal nem vagyunk tisztában, hogy hogyan épülnek ezek a fehérjék különböző összetett formákba, amely formák kulcsszerepet játszanak a biológiai folyamatok létrehozásában.

Számítógépes szimulációkkal képesek vagyunk az összes lehetséges fehérjeforma kiszámítására, azonban ehhez a mostani számítógépekkel rengeteg idő, több száz év szükséges.
"Túl sok lehetőség van, és a számítógépeknek az összeset figyelembe kell venniük. A feladat végrehajtása egyszerűen képtelenség, még a nagy teljesítményű számítógépeknek is. Az emberek az intuícióikat követve talán egyszerűbben és gyorsabban rájöhetnek a megoldásra" - nyilatkozta Mr. Baker.

A fejlesztők szerint a játékhoz semmilyen biológiai előképzettség nem szükséges, csupán nyitottság és megfelelő intuíciós készség. "A 13 éves fiam ügyesebb a játékban, mint a legtöbb biológus, akit ismerek" - nyilatkozta nevetve Baker.

A játék leginkább egy 21.-ik századi Tetrishez hasonlít, ahol különböző színű geometriai ábrák töltik be a képernyőt. A program tesztelésében közel 1000 játékos vett részt, rajtuk mérték le a tervezők, hogy valóban sikerült-e élvezetes, és közben a tudomány számára is hasznos játékot készíteni.

A kutatók remélik, hogy a játékprogram és a játékosok segítségével olyan különleges fehérjéket fedezhetnek majd fel, amelyek rengeteg problémára-betegségek, környezeti gondok-jelenthetnek megoldást.

2008.05.13 16:14:44

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések