Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segítséget kérnek, hogy betilthassák a női nemi szervek csonkítását

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy

Hétfőn 27 afrikai ország politikusai gyűltek össze Dakarban egy kétnapos konferenciára, ahol ENSZ-tilalmat sürgettek a női nemi szerv csonkítása ellen, amely az emberi jogokat sérti.

Nemzetközi aktivisták az Egyesült Nemzetek és az Afrikai Unió követeivel együtt szólítottak fel egy olyan határozat megfogalmazására, amely az emberi jogok megsértéseként kifejezetten tiltja a női nemi szerv csonkítást. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyakorlat 28 országban mintegy 120-140 millió nőt érint, főként Afrikában és a Közel-Keleten. A gyakran mélyen gyökerező vallási vagy kulturális okokból végzett eljárás fertőzésekhez, húgyúti rendellenességekhez, pszichés traumához, terméketlenséghez vagy szülési szövődményekhez vezethet, sőt egyes esetekben halálos vérzést is okozhat.

Rose Gkuba, az ENSZ népességi alapjának küldötte arról számolt be a konferencián, hogy Afrikában körülbelül 91 millió kilenc éven aluli lány esett át a gyakorlaton; évente hárommilliót műtenek meg.

"Itt az idő, hogy speciális határozatokkal lépjünk előre az ENSZ-ben, amelyek újabb lendületet adhatnak, új reményt az aktivistáknak, a kormányoknak és a politikusoknak" - nyilatkozta az olasz szenátus elnökhelyettese, Emma Bonino, aki szintén kampányol az ügyben. "Nincs csodamegoldás. Csupán egy olyan komplex stratégiára van szükség, amelyet végre lehet hajtani."

Az Afrikai Unió követe, Yetunda Teriba hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak is szerepet kell vállalnia a nemi csonkítás elleni küzdelemben.

"A kivándorlók magukkal vitték a gyakorlatot" - mondta. "Bár az áldozatok többsége Afrikában él, a probléma Európában is terjed a bevándorlók és a menekültek körében."

Szenegál országgyűlési elnöke, Mamadou Seck szerint azonban a női nemi szerv csonkítás elleni harc kulcsát "az oktatás és a meggyőzés jelenti, a meggyőzés, de nem kényszerítés". Szenegál 19 másik afrikai országgal együtt betiltotta a gyakorlatot, és Ndeye Khady Diop családügyi miniszter arról számolt be, hogy egy 2000 és 2005 között folytatott országos kampánynak köszönhetően több mint 70 százalékkal sikerült visszaszorítani a nemi szerv csonkítását.

Dakar azt tervezi, hogy egy második kampánnyal 2015-re teljesen sikerül kiirtani a gyakorlatot.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések