Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az oxidánsok nem engedik felszökni a vérnyomást

kategória: Magas vérnyomás

Az öregedésben és a rák kialakulásában is szerepet játszó molekulák, az oxidánsok pozitív hatást gyakorolnak a szervezetünkben azzal, hogy elősegítik az egészséges vérnyomás fenntartását - mutatták ki a Kings College London kutatói. Dr. Philip Eaton azt írja, hogy az oxidánsok elektronokat "lopnak" más molekuláktól egy kémiai reakció során, és ez segít a magas vérnyomás megelőzésében.

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyek az egyik fehérje, a protein-kináz G génmutációjával rendelkeztek, ez az enzim a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet. Kimutatták, hogy ezekben az egerekben azért alakult ki magas vérnyomás, mert a protein-kináz G nem volt képes normális módon érzékelni az oxidánsokat. A mutáció nagyon kicsi, éppen csak ahhoz elég, hogy egy atomot megváltoztasson a protein-kináz G-ben, ahhoz azonban nem elegendő, hogy leállítsa a működését.

Dr. Philip Eaton elmondta, a kutatás újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy új megközelítésben érdemes szemlélni az oxidánsokat. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy egészséges sejtekben termelődnek, ahol létfontosságú szabályozó funkciót látnak el. Most, hogy egészségesekben kimutatták az oxidánsok szerepét a vérnyomás csökkentésében, azt a logikus következtetést lehet levonni, hogy a magas vérnyomás bizonyos esetekben azért alakulhat ki, mert ez az útvonal nem működik megfelelően.

2012.01.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább


Szponzorált hirdetések