Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szaruhártya-gyógyítás kontatktlencsébe töltött őssejtekkel

kategória: Őssejt, Szemészet

Az őssejtekkel megtöltött "kontaktlencse" a látás természetes javítását vagy megőrzését teszi lehetővé. A kutatók azt remélik, hogy a biológiailag lebomló implantátum elősegíti majd a szem öngyógyulását. Az őssejtek a test bármely sejtjévé képesek továbbfejlődni, így az agytól a szívig a szervezet bármely részét regenerálni tudják. Az implantátum kifejlesztői, a Sheffield Egyetem kutatói szerint a módszer emberek millióinak segíthet majd látásuk megőrzésében, sőt akár visszanyerésében is.

A technikát a szaruhártya károsodásának kezelésére tervezték, ami a vakság első számú kóroka világszerte. A kutatók olyan, biológiailag lebomló anyagot fejlesztettek ki, amelyet a szaruhártyára lehet helyezni. A korong őssejteket tartalmaz, amelyek osztódni kezdenek, lehetővé téve ezzel a szem természetes öngyógyulását.

Az Acta Biomaterialia szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a szaruhártya eredetű vakság kezelésére jelenleg főként a szaruhártya-átültetést, illetve az adományozott emberi szaruhártyára készített őssejtgraftot alkalmazzák. Ezek azonban bizonyos betegek esetében néhány év múlva sikertelennek bizonyulnak, mert a regenerált szem nem tudja megtartani az őssejteket, amelyek a szaruhártya regenerálódásához feltétlenül szükségesek.

Az új korong azonban apró zsebeket tartalmaz, amelyek védik az őssejteket, hogy a szemben maradjanak. A korong külső gyűrűje tartalmazza a zsebeket, amelyekben a beteg egészséges szeméből nyert őssejteket elhelyezik. A középső részen lévő anyag vékonyabb, mint ez a külső gyűrű, így könnyebben lebomlik, lehetővé téve az őssejtek szaporodását a szem felületén, ami a szaruhártya regenerálódásához vezet. E folyamatos regenerálódás nélkül vastag, fehér hegszövet alakulna ki a szaruhártyán, ami részleges vagy teljes látásvesztést okoz.

A kutatók azt is hozzátették, a korong másik előnye az, hogy biológiailag lebomló anyagból készül, ugyanabból, amiből a varratokat is előállítják, így nem fog problémát okozni a szervezetben. Mivel a laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy a membránok támogatják a sejtnövekedést, hamarosan megkezdődhetnek a klinikai kísérletek is.

2012.12.18 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések