Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne rágódjon rajta, úgy könnyebb!

kategória: Pszichológia

A negatív érzéseken történő túlzott rágódás és merengés csak rontja a problémamegoldó képességet, a figyelemelterelés azonban segíthet - derült ki a Maine Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatásából. Úgy tűnik, egy fontos döntés előtt tényleg segít, ha alszunk rá egyet, vagy legalábbis megpróbálunk kicsit elszakadni a problémától.

A kutatásba 51 önkéntest vontak be, akikkel a vizsgálat elején megnézettek egy szomorú filmet. Ezután két csoportra osztották őket a tudósok. Az első csoport résztvevőinek azonnal meg kellett oldaniuk egy feladatot, míg a másik csoport tagjainak a figyelmét elterelték, és hagytak időt feladtuk megkezdése előtt. Az eredményekből kiderült, hogy a második csoport tagjai jobban teljesítették a feladatot.

A kutatók szerint ezért a problémamegoldás során az időzítés kritikus lehet, ha ugyanis negatív érzelmeinken rágódunk, rosszabbul fogunk teljesíteni. Úgy vélik, az eredmények segíthetnek a jobb problémamegoldó stratégiák kidolgozásában, és mélyebb betekintést nyújthatnak a depresszió és a problémákon való tépelődés közötti kapcsolatba.

A tanulmány a Cognitive Therapy and Research oldalain jelent meg.Animáció: HáziPatika.com

2012.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések