Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mozgás segíti az agy vérellátását

kategória: Alzheimer-kór, Sport, sport-egészségügy

Idősebb nők esetében a mérsékelt testmozgás segíti a vér agyba áramlását, mutatta ki egy kisebb tanulmány. A felmérésben 16 hatvanéves vagy annál idősebb nő vett részt, arra kérték őket, hogy három hónapon keresztül heti 3-4 alkalommal tegyenek 30-50 perces sétát. Az időszak végeztével azt tapasztalták, hogy 15 százalékkal több vér áramlott az agyukba, emellett 13 százalékkal több oxigént képesek felvenni, miközben a vérnyomásuk négy százalékkal csökkent, a pulzusszámuk pedig öt százalékkal.

Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
A kutatás bepillantást nyújt abba, hogyan hat az erek egészsége az agy állapotára, mondta el a vizsgálat vezetője, Rong Zhang, a Texasi Presbiteriánus Kórház Sport- és Környezettudományi Intézetének munkatársa az American Physiological Society című lapnak. Rong Zhang és kutatócsoportja Doppler-készülékkel vizsgálta meg a nők nyaki főütőerét, amely a glükózban és oxigénben gazdag vért szállítja az agyba. A vér segít elszállítani az agyi anyagcsere egyik melléktermékét, amely egyébként az Alzheimer-kór egyik okozója.

"Sok kutatás igazolta már, hogy a testmozgás segít az idősebbek agyi működésének szinten tartásában, az okokat azonban még nem teljesen ismerjük. Kísérletünk alapján feltételezhető, hogy a jelenség a véráramlással van összefüggésben" - mondta Rong Zhang. Azt nem tudni bizonyosan, hogy a megnövekedett véráramlás segít-e az Alzheimer-kór és egyéb időskori mentális betegségek megelőzésében, de a kutatók szerint "erősen valószínűsíthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések és az Alzheimer-kór kapcsolatban állnak egymással".

Videó: HáziPatika.com

2011.04.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések