Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

E-cigaretta: érvek és ellenérvek

kategória: Dohányzás

Sok dohányos próbál leszokni az elektromos cigaretta segítségével, annak ellenére, hogy egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték az eszköz hatékonyságára. A Nicotine and Tobacco Research májusi számában közzétett kutatás szerint a leszokni próbáló dohányosok egyharmada használt e-cigarettát. Az eredmények szerint ezek a dohányosok kisebb valószínűséggel szoktak le: az e-cigaretta használói közül körülbelül 21 százalék volt füstmentes hét hónap elteltével, míg az eszközt nem használó leszokók közül 31 százaléknak sikerült még hét hónap elteltével is megtartóztatnia magát.

Az elektromos cigaretta olyan elemmel működő eszköz, amely párásított formában adagolja a nikotint, de nem tartalmaz dohányt, és nem termel füstöt. Bár az eszköz jó nikotinpótló módszernek tűnhet a leszokni próbáló dohányosok számára, egyelőre nem sokat tudunk a hosszú távú biztonsági profiljáról, illetve arról, hogy milyen mértékben segít a leszokásban.

A munkahelyi egészségnevelő programokat ajánló Alere Wellbeing cég kutatója, Katrina Vickerman úgy véli, hogy az e-cigaretta segíthet a dohányosoknak a leszokásban vagy az elszívott hagyományos cigaretták mennyiségének csökkentésében, ennek igazolásához azonban jól szervezett klinikai kísérletekre lesz szükség. A cég által készített kutatás azt mutatta, hogy az e-cigarettát leggyakrabban a leszokás, illetve a dohányzás csökkentése érdekében alkalmazzák az emberek, ami arra utal, hogy sok dohányos úgy véli, az e-cigarettára történő váltás segít a leszokásban.


Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) azonban 2010-ben nem hagyta jóvá az eszközt leszokást elősegítő segédeszközként, és figyelmeztette a terméket gyártó vállalatokat, hogy ne reklámozzák így az e-cigarettákat. Az e-cigaretta használata azonban egyre inkább terjed: míg 2010-ben még csak minden tizedik, 2011-ben már minden ötödik dohányos használt elektromos cigarettát.

A kutatások kimutatták, hogy az e-cigaretta párájában körülbelül ezerszer alacsonyabb a káros kémiai anyagok szintje, mint a dohányfüstben. Dr. Michael Siegel, a Boston Egyetem professzora úgy véli, ha egy dohányos esetében már minden más módszer csődöt mondott, kár lenne nem kipróbálni ezt a lehetséges alternatívát. Dr. Michael Siegel ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a szabványos minőség-ellenőrzés érdekében az FDA-nak felügyelnie kellene az e-cigaretták gyártását.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább


Szponzorált hirdetések