Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segíthetnek leszokni a zöldségek és gyümölcsök

kategória: Dohányzás, Táplálkozás

Felhagyna a dohányzással? Egy tanulmány szerint jól teszi, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. Bár az okát még nem ismerik, a kutatók úgy vélik, hogy a zöldségek és a gyümölcsök valóban segíthetnek a leszokásban.

A kutatás során a Buffalo Egyetem Közegészségügyi Karának szakemberei ezer huszonöt évest kérdeztek meg véletlenszerűen a dohányzási szokásaikról. A résztvevőket átfogóan kikérdezték étkezésükről is, illetve arról, hogy hogyan próbálják meg abbahagyni a dohányzást. 14 hónap múlva újból felkeresték őket. Az eredmények szerint azok szoktak le a legsikeresebben (vagyis a megelőző hónapban nem gyújtottak rá), akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották. A kutatás azt is megállapította, hogy azok, akik több gyümölcsöt fogyasztottak, a leszokás során kevésbé vágytak a cigarettára, és két szál között több időt is tudtak várni.

A szakértők úgy vélik, több magyarázat is lehetséges arra, hogy miért segítik a leszokást a zöldségek illetve a gyümölcsök. Lehetséges például, hogy az ételek magas rosttartalma eleve jóllakottságérzést okoz. "Az emberek a jóllakottság miatt talán úgy érzik, kevesebbet kell dohányozniuk, mert gyakori, hogy a dohányosok összekeverik az éhséget a dohányzás iránti késztetéssel" - ad egy lehetséges magyarázatot Jeffrey P. Haibach, a tanulmány szerzője.

Ellentétben bizonyos élelmiszerekkel, amelyek köztudottan fokozzák a dohány ízét  (ilyen a kávé, az alkohol és a húsok), a gyümölcsöknek és a zöldségeknek nincs ilyen tulajdonságuk, sőt Haibach szerint egyenesen rontják a cigaretta ízét. A tanulmány a  Nicotine and Tobacco Research oldalain jelent meg.

2012.06.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább


Szponzorált hirdetések