Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halolajjal lehet védekezni a bőrrák ellen?

kategória: Daganatos betegségek

Omega-3 tartalmú halolajok fogyasztásával megelőzhető a bőrrák kialakulása - a Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint. Az American Journal of Clinical Nutrition lapjain megjelent kutatás az első olyan klinikai kísérlet volt, amely 79 önkéntes részvételével az omega-3 tartalmú halolajok hatását vizsgálta az alanyok bőr immunitására. Az eredmények azt mutatták, hogy a halolajok rendszeres fogyasztása fokozza a bőr immunitását a napfénnyel szemben. Az étrend-kiegészítő a napfény által kiváltott immunszupressziót is csökkenti, ez befolyásolja a szervezet küzdőképességét a bőrdaganat és a fertőzések ellen.


A kutatást vezető Lesley Rhodes professzor elmondta, ez az első olyan kísérlet, amelyet embereken, és nem egereken végeztek a témában. "Jó néhány évig tartott, mire eljutottunk eddig a szakaszig, de az eredmények nagyon izgalmasak. A kutatás ismét alátámasztotta azt az állítást, hogy az omega-3 zsírsavak olyan tápanyagok, amelyek hatékony védelmet nyújthatnak a bőrrák ellen. Bár az olaj fogyasztásából származó kedvező változások a kutatásunk alapján viszonylag kismértékűek, mégis azt feltételezhetjük, hogy az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők folyamatos fogyasztásából eredő állandó, alacsony szintű kemoprevenció a személy élettartama során csökkenti a bőrrák kockázatát" - összegezte az eredményeket a professzor.

A kísérlet során az önkéntesek 4 gramm dózisú omega-3 kiegészítőt fogyasztottak, ami körülbelül másfél adag olajos halnak felel meg naponta, majd az alanyokat 8, 15, illetve 30 perc déli napfénynek tették ki Manchesterben egy speciális fényberendezés segítségével. A többi résztvevő a fényberendezéssel végzett kezelés előtt placebót kapott.

Az étrend-kiegészítőt szedő és 8, illetve 15 percnyi napfényben részesült alanyokban 50 százalékkal alacsonyabb lett az immunszupresszió mértéke a placebót szedőkhöz képest. A 30 perces napfénybehatáson átesett csoportok között azonban nem mutattak jelentős különbséget. A kutatók hangsúlyozták, annak ellenére, hogy a napvédő krémeket gyakran nem megfelelően, és gyakran csak nyaralás közben viszik fel az emberek a bőrükre, az omega-3 kiegészítők nem helyettesíthetik a naptejeket és a fizikai napvédelmet. Rhodes professzor szerint az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők csupán kiegészítő lehetőségként tekinthetők, amelyek segítséget nyújthatnak a bőr védelmében a nap káros hatásaival szemben.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések