Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mozgás véd leginkább az agyzsugorodástól

kategória: Öregedés

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb módja az időskori agyzsugorodás megelőzésének, mint a különböző szociális tevékenységek és agyműködést serkentő feladatok. Korábbi kutatások során a tudósok közvetlen kapcsolatot találtak az időskori agyzsugorodás, valamint a memória és az agy egyéb működési zavarai között.

A mostani kutatás során skót tudósok 638, 1936-ban született férfi és nő kórtörténetét vizsgálták át. A résztvevők 73 éves korukban mind átestek egy mágneses rezonancia vizsgálaton, valamint rendszeresen beszámoltak fizikai aktivitásukról és más életmódbeli szokásaikról. A kutatás három éve alatt a legtöbbet mozgó résztvevőknél sokkal kevésbé jelentkeztek az időskori agyzsugorodás tünetei azokhoz képest, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem mozogtak

"A 70-es éveikben járó, fizikailag aktív résztvevők, akik hetente többször végeztek könnyebb testmozgást (például: séta, kocogás), sokkal kevésbé voltak hajlamosak az agyzsugorodásra és más időskori agyi elváltozásokra, mint azok, akik kevesebbet mozogtak - közölte Alan Gow, az Edinburgh Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. - Az MRI vizsgálatok alapján a hároméves vizsgálatsorozat alatt azonban nem sikerült azt bizonyítani, hogy a szociális és mentális aktivitás jótékony hatással lenne az agyzsugorodás mértékére."

Bár a vizsgálatok során a tudósok egyértelmű kapcsolatot találtak az agyzsugorodás mértéke és a fizikai aktivitás között, ok-okozati összefüggéseket nem tudtak megállapítani. A kutatás részletes leírása a Neurology című tudományos szaklap legfrissebb számában olvasható.

2012.10.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések