Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segíthet megelőzni a mellrák kiújulását a kávé

kategória: Daganatos betegségek

A kávéfogyasztás segítheti csökkenteni az emlőrák kiújulását a tamoxifent szedő páciensek körében - a svéd Lund Egyetem kutatói szerint. A tamoxifent szedő, napi két vagy annál több csésze kávét elfogyasztó páciensek esetében a melldaganat kiújulási aránya kevesebb, mint a fele volt ahhoz az arányhoz képest, amit az ennél kevesebb kávét fogyasztó páciensek esetében mértek a tudósok.

A kutatók több mint 600 melldaganatos páciens állapotát követték figyelemmel átlagosan öt éven keresztül. A betegek közül háromszázan kaptak tamoxifent, ez az egyik leggyakrabban adott hormonterápiás szer. A tamoxifen, amelyet általában a műtéti beavatkozást követően írnak fel a betegeknek, blokkolja az ösztrogénreceptorokat. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a kávé pontosan miként befolyásolja a kezelést. "Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a kávé valamilyen módon felerősíti a tamoxifen hatását" - véli Maria Simonsson, a Lund Egyetem Onkológiai Tanszékének végzős orvostanhallgatója.

A Lund Egyetem tudósainak korábban már sikerült bizonyítaniuk, hogy kapcsolat lehet a kávéfogyasztás és bizonyos melldaganatok csökkent kialakulási esélye között, a koffein ugyanis képes befolyásolni a rákos sejtek növekedését. A mostani kutatási eredmények alapján úgy tűnik, további vizsgálatok szükségesek a kávé rákmegelőző szerepét illetően. "Szeretnénk többet megtudni arról, hogyan befolyásolhatja az emberek életmódja a melldaganatok kezelését" - mondta Helena Jernström, a Lund Egyetem Kísérleti Onkológiai Tanszékének tanársegédje.


Animáció: HáziPatika.com

2013.05.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések