Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hét egyszerű, életmentő szabály

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Hét egyszerű életmódbeli változtatással csökkenteni lehet a potenciálisan halálos vérrögök kialakulási esélyét. A mostani kutatásban több mint 30 ezer, 45 éves vagy annál idősebb önkéntes vett részt, akiknek állapotát öt éven keresztül követték figyelemmel a tudósok.

A résztvevők szívének egészségét aszerint osztályozták, hogy mennyire tartották be az Amerikai Szív Szövetség életmódbeli ajánlásait, amelyek a következők:
- fizikai aktivitás,
- a dohányzás  elhagyása,
- egészséges étkezés,
- súlykontroll,
- vércukor-kontroll,
- valamint a vérnyomás és
- a koleszterinszint egészséges szinten tartása.
A résztvevők szívének egészségét a következőképpen osztályozták: nem kielégítő, átlagos és optimális, majd mindhárom csoportban felmérték a vérrögök előfordulását is.

Az Amerikai Szív Szövetség hírlevelében megjelent adatok szerint a szív egészségének szempontjából a nem kielégítő csoportba tartozók esetében 44 százalékkal nagyobb volt a vérrögök előfordulási esélye, mint az optimális csoportban, és 38 százalékkal nagyobb, mint az átlagos csoportban. A kutatók arra is rájöttek, hogy a vérrögök megelőzésének szempontjából a legfontosabb a fizikai aktivitás és az egészséges testtömegindex (a magasságból és súlyból kiszámított testzsír-arány) fenntartása.

A részletes vizsgálati adatokat az Amerikai Szív Szövetség Lake Buena Vistában megrendezésre került találkozóján ismertették a tudósok, a kutatási eredmények azonban egyelőre csak előzetesnek tekinthetők. Az Egyesült Államokban minden ötödik percben életét veszti valaki mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia következtében, amely betegségekért minden esetben a vérrögök felelősek.


Animáció: HáziPatika.com

2013.05.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések