Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Májgyulladásra vitamint!

kategória: Fertőző betegségek

A standard hepatitis-C elleni kezeléshez adagolt B12 vitamin láthatóan fokozza a szervezet képességét arra, hogy a fertőzést leküzdje - erről számolt be a Gut című folyóirat. A hatás különösen azoknál bizonyult erőteljesnek, akik rosszul reagáltak a korábbi kezelésekre. A fertőzöttek 60-80 százalékánál alakul ki krónikus májgyulladás, harmaduknál pedig később májzsugor és halálos májrák jelentkezik.

A standard interferonos és ribavirines kezelés a HCV-1 genotípussal fertőzöttek 50 százalékát meggyógyítja, a 2-es és 3-as genotípus esetében pedig 80 százalékot. Sajnos ez a módszer csak a betegek felénél irtja ki a vírust, ami gyakran újra felüti a fejét a kezelés abbahagyását követően. Bár az új generációs vírusellenes szerekkel végzett kísérletek ígéretesek, meglehetősen költségesek és bonyolultak is. Ráadásul még mindig kérdéses, miként működnek majd a gyakorlatban.

Tíz évre visszamenőleges kísérleti adatok azonban azt sejtetik, hogy a B12 vitamin fontos szerepet játszhat a HCV visszaszorításában. A máj a vitamin elsődleges raktára, de a megbetegedéssel a szerv tárolóképessége is sérül. A kutatók kíváncsiak voltak, hogy ha a hagyományos terápiát B12 vitamin adagolásával egészítik ki, akkor mutatkozik-e bármilyen különbség. 94 HCV-s beteget véletlenszerűen osztottak két csoportra. Egy részük csak a hagyományos kezelést kapta, a többiek pedig B12 vitamint is, 4 hetente 5000 mikrogrammot,  1-es genotípus esetén 24, 2-es és 3-as genotípus esetén 48 hétig. A víruspusztulás mértékét felmérték 4 hét után (gyors vírusválasz), 12 hét elteltével (teljes korai vírusválasz), a kezelés végén és az azt követő 24 hét múlva (fenntartott vírusválasz).

A 4 hetes felmérésnél még nem láttak eltérést a két csoport között, de a többi ellenőrzésnél már igen, különösen ami a legutolsó vizsgálatot illeti, hiszen az mutatja meg, hogy a kezelés elérte-e a végső célját. Láthatóan jobban hatott a kezelés az 1-es genotípus esetén, ami különösen nehezen reagált a gyógyszerekre; illetve azoknál, akiknél a legmagasabb volt a kezdeti vírusszám.

Összességében a B12 vitamin 34 százalékkal növelte a fenntartott vírusválasz mértékét. A szerzők hozzátették, hogy míg az új generációs gyógyszerek nem érhetők el, addig a B12 vitamin adagolása biztonságos és olcsó módszer, különösen azok számára, akik a nehezen kezelhető törzzsel fertőződtek.

2012.07.31 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések