Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segíthet a stresszoldó terápia a mellrák kiújulásakor

kategória: Daganatos betegségek

Stresszoldó terápia segítségével növelhető a kiújuló mellrákban szenvedő nők túlélése, emellett életminőségük is javul - derült ki egy új vizsgálatból.

A programban résztvevő nők "érzelmi állapota jelentősen javult, a kiújulás diagnózisát követő egy évben pedig immunválaszuk is erősebb lett" - mondta el Barbara L. Andersen, az Ohio Állami Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány szerzője az Amerikai Rákkutató Szövetség sajtóközleményében.

A kutatók 227 olyan nőt követtek nyomon, akiknél a vizsgálat kezdetekor állították fel a II. vagy III. stádiumú mellrák diagnózisát. A résztvevőket véletlenszerűen sorolták két csoportba: az egyik csoport a stresszt csökkentő és az általános egészséget javító programban vett részt, míg a többiek csak a hagyományos gondozásban részesültek.


A daganat a nyomonkövetés során 62 nőnél újult ki. Azokhoz képest, akik a programban nem vettek részt, a stresszoldó terápiában részesülteknél 59 százalékkal csökkent a mellrák halálozásának kockázata - olvasható a Clinical Cancer Research folyóirat honlapján közzétett tanulmányban. Anderson szerint az eredmények arra utalnak, hogy "a pszichológiai beavatkozások olyan hosszútávú előnyöket rejtenek, amelyeket korábban soha nem vettek figyelembe vagy figyeltek meg".

Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy a programban résztvevő hölgyeknél az átlagban 11 éves nyomonkövetési idő során 45 százalékkal csökkent a kiújulás esélye.

"Ezek az eredmények valóban nagyszerűek, mivel azt mutatják, hogy a pszichológiai kezelésnek hosszútávú hatása is lehet" - nyilatkozta a sajtóközleményben Sarah Gehlert, a Washington Egyetem professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések