Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jó a vas fáradtság ellen, de csak óvatosan

kategória: Táplálkozás

A vastabletta szedése még azoknak a nőknek is jó lehet kimerültség esetén, akik laboreredményeik szerint nem számítanak vérszegénynek. A vérszegénységet leggyakrabban a vas súlyos hiánya okozza. Lehangoltsággal, gyengeséggel és szédüléssel jár. A Canadian Medical Association Journalban megjelent kutatáshoz 198 nőt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a vaspótlás azoknak is segít, akiknek csak enyhén csökkent a vasszintjük. A túlzott alkalmazás azonban veszélyes is lehet. A vizsgált nők fogamzóképes korban voltak, a 18-53 éves korosztályból, mivel a menstruáció is hozzájárul a vasraktárak kimerüléséhez. Több nő is felkeresi orvosát olykor megmagyarázhatatlan kimerültségre panaszkodva, de eddig nem tudták, hogy vastartalmú gyógyszerekkel ez a probléma orvosolható-e.

A krónikus fáradtságra panaszkodó közel kétszáz nő fele naponta 80 mg vasat kapott szájon át, a többiek közönséges cukrot tartalmazó tablettát szedtek. A kimerültség mértékét pontozták a kezelés előtt, továbbá a gyógyszerszedéssel töltött 12 hét után. Dr. Bernard Favrat, a svájci Lausanne Egyetem munkatársa így foglalta össze a tapasztalatokat: "Kiderült, hogy a vaspótlás 50 százalékkal csökkentette a kimerültségi pontszámokat. A vashiány gyakran fel nem ismert ok a fogamzóképes korú nők fáradtsága mögött. Ha hosszasan fennálló levertségről számolnak be, akkor az esetleges vashiányt is mérlegelni kell."

Rick Miller, a Brit Dietetikus Szövetség szóvivője viszont óva intett a túladagolás ellen, mely a létfontosságú szervek működési zavarához vezethet. "Először is, a kimerültségnek több oka is van, nemcsak egyetlen nyomelemre vezethető vissza. A kimerültség egy kevéssé feltérképezett terület, szerepet kaphat benne a testedzés, az étrend és az alvásminta is. A kutatásnak megvannak a maga érdemei, de mindent együttesen kell figyelembe venni" - tette hozzá.

2012.06.17 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések