Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rezveratrol javíthat a megromlott látáson

kategória: Öregedés

Egy rezveratrolt tartalmazó étrend-kiegészítő lelassíthatja, sőt akár vissza is fordíthatja a makuladegeneráció tüneteit, derült ki a chicagói Illinois Egyetem kutatásából. A makuladegeneráció, az úgynevezett szemfenéki meszesedés kimondottan az időskor betegsége, a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban. Gyógyítása ma még szinte egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.


Az időskori makuladegeneráció (AMD) két alapvető formában jelentkezik. Az egyik típusban az éleslátás helyének "kikopása" tapasztalható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A másik esetben, az úgynevezett nedves típusú AMD-nél az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába. A folyamat elején még csak egyszerűen "elfedik" ezt a területet, később azonban az erekből folyadékkiáramlás és vérzés indul meg, majd ez a terület elhegesedik, ami a centrális látás teljes elvesztését is okozhatja.

Dr. Stuart Richter, a chicagói Illinois Egyetem és az észak-chicagói James A. Lovell Szövetségi Egészségközpont kutatója elkezdett kísérletezni a rezveratrollal azoknál az AMD-s pácienseknél, akiknél minden más kezelési forma hatástalannak bizonyult. A kísérletek során az egyik legmegdöbbentőbb eset egy 88 éves hölgyé volt, akiről számos szemspecialista azt állította, hogy nem lehet már segíteni rajta. De mindössze négynapi rezveratrolkezelésnek köszönhetően a nő újra képes volt felismerni az emberi arcokat és nagyobb betűket el is tudott olvasni.  A további, több hónapig tartó rezveratrolkezelés következtében helyreállt a páciens krónikus alacsony vérnyomása és migrénes fejgörcsei is ritkulni kezdtek.

"Összességében a 17 esetből tizenhatnál tapasztaltunk valamilyen pozitív fejlődést a rezveratrolt tartalmazó szer hatására. Sok esetben eltűntek a vakfoltok, fejlődött az éleslátás és a vizuális pontosság képessége" - összegezte Dr. Richter.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább


Szponzorált hirdetések