Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vitamin segíti a jó koleszterint

kategória: Koleszterin

Az egészséges koleszterinszint fenntartása segít megelőzni a szívbetegséget, a szívrohamot és a stroke-ot. Az orvosok régóta írják fel a B-vitaminok közé tartozó ­nikotinsavat (niacin) a jó koleszterinszint fenntartására. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a niacin megelőzi a magas sűrűségű lipoprotein, a HDL kiürülését a szervezetből, ezáltal növeli az anyag koncentrációját. Az emberi sejteken végzett legújabb kutatás azonban azt mutatja, hogy ennél sokkal nagyobb szerepet játszik. Nemcsak megelőzi a kiürülést, hanem serkenti a HDL termelését a májban és a vékonybélben. "Évek óta ismerjük a ­nikotinsav értékét, most azonban kiderült, hogy még annál is több előnnyel járhat, mint gondoltuk" - állítja a tanulmány vezető szerzője, Michael Haas.

A szervezet a ­nikotinsavat a szénhidrátok energiává alakítására használja. A ­nikotinsav számos, vény nélkül kapható multivitamin-készítményben előfordul, és gyakran önmagában is felírják a trigliceridszint csökkentésére és a jó koleszterin növelésére. A kutatók azonban eddig nem tudták pontosan, hogy ténylegesen megnöveli a jó koleszterin szintjét.

Az egyetem kutatói emberi máj- és bélsejteket használtak kísérletükben. Kimutatták, hogy a ­nikotinsav fokozza az apolipoprotein A1 fehérjét termelő gén aktivitását. Ez a fehérje a jó koleszterin egyik fő összetevője. A szakértők ezen kívül a gén azon területét is meghatározták, amely az új HDL létrehozásáért felelős.

Dr. Stewart G. Albert, a St. Louis Orvostudományi Egyetem belgyógyász professzora így reagált az eredményre: "Már régóta reménykedtünk abban, hogy sikerül kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely növeli a jó koleszterin szintjét. Sajnos sokan nem tolerálják a ­nikotinsav mellékhatásait. Dr. Haas és kutatócsoportja bemutatta, hogyan fokozza a ­nikotinsav a szervezet képességét a jó koleszterin termelésére, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy más olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyek ugyanezzel az előnnyel járnak, kevesebb mellékhatással."

2012.02.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Végbélrák

A végbél betegségei 2.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább


Szponzorált hirdetések