Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Véd a cukorbetegség ellen, de gyomorfekélyt okoz

kategória: Táplálkozás

A gyomorfekélyt, gyulladást és gyomorrákot okozó Helicobacter pylori baktérium kettős szerepet játszhat, ugyanis fenntartja a gyomor ökoszisztémáját, továbbá segít egyensúlyban tartani a testsúlyt és a glukóztoleranciát is - állítják a Virginia Műszaki Egyetem Bioinformatikai Intézetének immunológusai. A világ népességének körülbelül fele fertőzött H. pylorival, de a legtöbb fertőzöttnél nem jelennek meg tünetek. Josep Bassaganya-Riera, az Egyetem Táplálkozási Immunológia és Molekuláris Medicina Laboratóriumának igazgatója szerint "a baktérium a betegségek mellett segít a krónikus gyulladásos betegségek, az allergiák és az autoimmun kórállapotok megelőzésében".


Az elmúlt 20 évben az elhízás előfordulása világszerte drámai mértékben megemelkedett, az Egyesült Államokban a felnőttek 36, a gyermekek és serdülők 17 százaléka elhízott. Az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség legfontosabb rizikótényezője.

A kutatók a H. pylori hatásait egereken tanulmányozták. Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőzött egerekben a nem fertőzöttekhez, valamint a virulensebb H. pylori törzzsel érintkezett egerekhez képest javult a glukóztolerancia. A tudósok szerint azt, hogy a fertőzés jótékony vagy káros hatásokkal bír-e, a baktérium és a gazdaszervezet genetikája dönti el. A citotoxin-asszociált génszigetet hordozó H. pylori törzsek valaha károsak voltak, de az első fertőzések óta eltelt körülbelül 116 ezer év alatt a baktériumok az emberi bélflóra részévé váltak, valószínűleg azért, hogy segítsenek megelőzni a cukorbetegséget.

Ezzel szemben a túlzott antibiotikumhasználat elpusztítja a jótékony baktériumokat, ezzel pedig olyan betegségek kialakulásához járul hozzá, mint az elhízás, az allergiák, a gyulladásos bélbetegségek és az asztma. A szakemberek szerint ezért itt az ideje újragondolnunk, hogyan tudunk együtt élni a H. pylorival és más jótékony mikrobákkal, egészségünk megőrzése érdekében.

A tanulány a PLoS ONE folyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább


Szponzorált hirdetések