Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Okostelefon ismeri fel a bőrrákot

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Egy iPhone-ból is hordozható bőrszkennert lehet varázsolni egy nemrég bemutatott, teljesen egyedülálló optikai eszköz segítségével. Így az okostelefon segíthet a bőrdaganatok felismerésében és diagnosztizálásában. A Queensland Műszaki Egyetem egyik vezető kutatója, dr. Monika Janda, David Whiteman professzor és Peter Soyer professzor (Dermatológiai Kutatóintézet) segítségével jelenleg is teszteli azt a szupermodern, sci-fi filmekből is ismerős eszközt, amelynek segítségével mindenki teljes körű bőrvizsgálatot végezhet magán, majd fényképeket készíthet a gyanús elváltozásokról, és az adatokat továbbíthatja a kezelőorvosnak. 

"Mi vagyunk az elsők, akiknek lehetőségük nyílt kipróbálni a HandyScope névre keresztelt bőrszkennert - mondta el dr. Janda. - Ez az eszköz fantasztikus dolgokra képes. Automatikusan figyelmezteti a felhasználókat, hogy a megfelelő távolságra tartsák az eszközt, hogy az kellőképpen éles képeket tudjon készíteni, polarizált fényt bocsát ki magából, amely mélyen behatolva a bőrbe tisztábban mutatja a léziókat, emellett hússzorosára is nagyíthatjuk vele a képeinket. Az eszközhöz egy alkalmazás is tartozik, lehetővé teszi, hogy egy virtuális testen bejelöljük, hol találtuk az elváltozást: ezeket az adatokat szintén az alkalmazás segítségével továbbíthatjuk is kezelőorvosunknak a gyors diagnózis érdekében."


Ha a HandyScope valóban hasznosnak és könnyen kezelhetőnek bizonyul a tesztelés során, piacra dobása forradalmasíthatja az egészségügyet. Az orvosok felírhatnák pácienseiknek a HandyScope-ot, és állandó megfigyelés alatt tarthatnák őket, ezzel pedig nőne a korai felismerés és a hatékony kezelés esélye.

A gyógyulófélben lévő bőrdaganatos betegek, akiknek havonta többször kell felkeresniük kezelőorvosukat, ennek az eszköznek a segítségével sokkal gyakrabban adhatnának neki felvilágosítást az állapotukról: ez különösen a vidéken élők esetében lehet hasznos, hiszen így nem kell minden alkalommal a városba utazniuk a vizsgálatok miatt. Dr. Janda elmondta, a HandyScope tesztelésében részt vevő önkénteseknek egy rövid kérdőívet kell kitölteniük, mielőtt otthonukban próbálhatnák ki a HandyScope-ot.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések