Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tajcsi jól hat a Parkinsonos betegekre

kategória: Neurológia

A Parkinson-kóros betegek egyensúlyozó képessége és járása javult, miután heti kétszer gyakorolták a tajcsi ősi mozdulatait - állítja egy frissen megjelent tanulmány. "Egy ideje már javasolják ezeknek a betegeknek a tajcsit, de tudományosan vagy klinikailag még nem igazolták jótékony hatását" - magyarázta a kutatás vezetője, Fuzhong Li, az oregoni Eugene Kutatóintézet tudományos munkatársa. Ő és kollégái összehasonlították a tajcsi, az állóképességi edzés és a nyújtó gyakorlatok hatásait. 195 enyhe és középsúlyos Parkinsonos beteget osztottak három csoportra az edzésformáknak megfelelően. 24 héten át heti kétszer 60 perces időtartamban jártak a foglalkozásokra.

A Parkinson-kór degeneratív neurológiai elváltozás, általában lassan romlik a beteg állapota, de lassanként elveszíti az uralmát a mozdulatai felett, remegés, izommerevség és instabilitás jelentkezik. A testmozgás segíthet lassítani a motoros funkciók romlását.


A kutatók megvizsgálták az egyensúly megtartásához fontos testtartási stabilitásában bekövetkező változásokat. Felmérték a betegek járását és fizikai erejét is. "A tajcsi többet használt a másik két edzésformához képest az egyensúly és járásképesség tekintetében" - jelentette Li. Ezek a betegek kevesebbszer estek el. A tajcsiban finom testmozgás és nyújtó elemek szerepelnek. A különféle pozíciókat lassú, kecses mozdulatok útján veszik fel. Egyik mozdulat a másikba folyik át.

A tajcsi előnyeit már más kutatások is felfedték, Li csapata azonban kiderítette, hogy ezek három hónappal a kúra befejezése után is megmaradtak. Az Amerikai Nemzeti Parkinson Alapítvány orvos-igazgatója, Dr. Michael Okun is azt mondja, a kutatás felfedte a tajcsi járásra és egyensúlyozásra gyakorolt jótékony hatásait. "A tajcsi olyan mozdulatokból áll, melyeknek lényege az összpontosítás, a környezettudatosság fejlesztése, nagy lépések és egyensúlyozás. Ezért lenne alkalmasabb az egyensúly fejlesztésére a másik két edzésformánál. Fontos azonban, hogy mindenki tudja, az erőnlét és a nyújtás is elengedhetetlen a Parkinson-kórosok számára, de a kezelést minden beteg esetében egyénileg kell kialakítani."

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések